Uhapšeni su zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom davanje lažnog iskaza, a u vezi sa krivičnim djelom podstrekavanje i krivičnog djela sprečavanje dokazivanja.

Osumnjičene osobe su svjesno i sa htijenjem po uputama i planovima optuženog S. Đ. postali članovi grupe koju je on osnovao, te s jasnom podijeljenim ulogama djelovali po njegovim uputama s ciljem da činjenjem krivičnih djela utječu na postupak koji se vodi protiv optuženog S. Đ. pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S. Đ.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije (FUP) predati Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i lica koja se dovode u vezu sa istim, saopćeno je iz FUP-a.