open-navfaktor-logo
search
Međunarodna akcija
Pretresi u tri države: Slovenci istražuju fantomske firme Janšinog savjetnika Roka Snežiča u BiH
Istražitelji slovenačkog Nacionalnog istražnog ureda (NPU) pretresli su 23 kuće na području mariborske i koparske policijske uprave u privatnim i poslovnim prostorijama i provode druge operativne radnje, javljaju tamošnji mediji.
03.03.2021. u 18:10
get url
text

Paralelno sa aktivnostima u Sloveniji, trajali su pretresi kuća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Osobe pod istragom sumnjiče se da su počinile krivična djela zloupotrebe položaja ili povjerenja u ekonomsku aktivnost i prevare.

U centru istrage je porezni savjetnik Rok Snežić, koji je od sigurnosnih službi BiH označen kao prijetnja po nacionalnu i ekonomsku sigurnost zemlje, nakon čega je krajem prošle godine napustio BiH, kako ne bi bio prisilno deportovan.

Opsežna kriminalistička istraga, koju je vodilo Specijalizirano državno tužilaštvo Republike Slovenije, prema pisanju tamošnjih medija, uključuje 19 fizičkih osoba.

- Istraga se odnosi na sumnje na zloupotrebu položaja odgovornih osoba u nekoliko kompanija, koje su na štetu tih kompanija, uz pomoć slovenačkih i stranih državljana, došle do oko sedam miliona eura nelegalne imovine - saopćile su slovenačke istražne agencije.

Kako smo ranije objavili, MUP RS-a je danas u sklopu međunarodne akcije kodnog naziva "Zajam" pretresao osam lokacija u Banjoj Luci i dvije u Prijedoru.

VEZANI TEKST - Međunarodna akcija "Zajam": Pretresi na deset lokacija zbog višemilionskog kriminala

- Pretresi lokacija vrše se kod osoba D. Đ., Z. S., L. Z., J. S., E. V., B. S., T. S. D., Ž. B. i jednog privirednog društva u Banjoj Luci. Navedene osobe se sumnjiče da su krivična djela izvršile na području Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona eura - saopćeno je iz MUP-a RS-a.

Među uhapšenima su tri muškarca i pet žena, a pretreseno je privredno društvo "Moj pravnik".

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da su akcijom obuhvaćeni Dijana Đuđić, Zoran Stakić, Lidija Zrnić, Jelena Sladojević, Edin Vehabović, Bojan Sava Ivić, Tanja Subotić Došen, Žana Braunović i firma "Moj pravnik".

Izvor MUP-a RS-a nam je ranije otkrio da se sumnja da je posredstvom Snežiča, entitet Republika Srpska postao offshore destinacija, te da su Slovenci u Banjoj Luci otvorili na desetke, ako ne i stotine fantomskih firmi.

Tužilaštvu BiH ranije je Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Dijane Đuđić, Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević i jednog pravnog lica, a zbog sumnje u pranje oko 47 miliona KM, ali Tužilaštvo BiH nikada nije podiglo optužnicu.

Nakon što su od Slovenije dobili zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći, svu dokumentaciju su "spustili" entitetskim tužilaštvima, pa su tako današnje aktivnosti provedeno po nalogu i pod nadzorom banjalučkog i prijedorskog Okružnog javnog tužilaštva.

Jedan od razloga zbog kojih je Snežić proglašen za nacionalnu i ekonomsku opasnost je i to što je javno zagovarao i savjetovao državljane Slovenije da preduzeća otvaraju u RS-u kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Tvrdio je kako je riječ o "poreskoj optimizaciji", a ne o bilo kakvoj poreskoj utaji, ali službe u BiH očigledno ne dijele njegovo mišljenje.

Javnost ga je upoznala tokom afere u vezi s kontraverznim zajmom za SDS u iznosu od 450 hiljada, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić.

Prema pisanju medija, Đuđić i još dvojica osumnjičenih navodno su utajili 2,4 miliona eura poreza podižući gotovinu sa računa u Sloveniji i Austriji koje ona, navodno, tada nije prijavila. Novac je potom prebačen preko kompanija koje su osnovali Miran Vuk i Rok Snežič.

Rok Snežič, dvostruki je doktor prava i porezni savjetnik slovenačkog premijera Janeza Janše.

On je u Sloveniji zbog utaje poreza osuđen na uvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora, sa rokom kušnje od tri i po godine, a dužan je i nadoknaditi 142.493 eura na ime sudskih troškova i nezakonito stečene imovinske koristi.

Kako u Sloveniji nema imovine, njihovo pravosuđe je u proteklom periodu pokušavalo utvrditi njegovu imovinu u BiH i Hrvatskoj, kako bi na taj način naplatili dug.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.