open-navfaktor-logo
search
Akcije UIO
Pretreseno više lokacija, oduzeta skupocjena vina, duhan i tekstil "teški" 206.000 KM
U nekoliko odvojenih akcija na području Tuzlanskog kantona pronađena je i oduzeta veća količina skupocjenih vina, duhana i tekstila, ukupne vrijednosti oko 206.000 KM.
30.11.2022. u 13:13
get url
text
Akcija UIO

Akcije su proveli službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona.

U jednoj akciji su pretresli prostorije jedne firme koja se bavi prodajom alkoholnih pića. Tokom pretresa je pronađena 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, a pronađena je i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju. Nije saopćeno o kojoj je firmi riječ. 

Pretres su izvršili ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla UIO, u saradnji s policijskim službenicima MUP TK-a, u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. 

Nadalje, na osnovu prikupljenih informacija privremeno su oduzeli predmete od jednog samostalnog poduzetnika za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

- Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na dvije lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i slično), tačnije 2.124 komada - saopćili su iz UIO BiH.

Konačno, u još jednoj akciji je kod dvije osobe pronađena veća količina duhana koji nije bio obilježen na zakonom propisani način. Radi se o 190 kilograma duhana.

- Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM. Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom - navedeno je u saopćenju.

Akcija UIO

Akcija UIO 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.