open-navfaktor-logo
search
SAD
Pretresena kuća napadača na pisca Salmana Rushdija
Policija je pretražila kuću 24-godišnjeg Hadija Matara, napadača na pisca Salmana Rushdieja, u Fairviewu u New Jerseyju. Policija je blokirala ulicu u kojoj se nalazi kuća. U pretresu su učestvovali i pripadnici Federalnog istražnog ureda (FBI).
13.08.2022. u 10:49
get url
text
Salman Rushdie

Na mjestu događaja su se okupili građani koji su kazali da nisu poznavali Matara i da su šokirani napadom.

Pretraga kuće trajala je do kasnih večernjih sati.

Salmana Rushdieja je jučer nožem napao 24-godišnji Hadi Matar dok je bio na pozornici kako bi održao predavanje na institutu Chautauqua u blizini grada Buffala.

Rushdie, koji je zadobio oko 10 uboda nožem, prebačen je u bolnicu UPMC Hamot Surgery Center.

Napadač je uhvaćen.

Rushdie, koji je zbog svog pisanja 1980-ih godina dobio prijetnje smrću iz Irana, napadnut je u petak kada je trebao održati predavanje u američkoj saveznoj državi New Yorku.

Njegov agent Andrew Wylie rekao je "New York Timesu" da je Rushdie na respiratoru i da ne može govoriti. Prema njegovim riječima, zadobio je povrede ruke i jetre, a mogao bi ostati i bez oka.

Njegova knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski vrhovni vođa ajatolah Ruhollah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Rushdiejevu smrt.

Iran je također ponudio više od tri miliona dolara nagrade za svakog ko ga ubije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.