open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Presuda u predmetu "Bosna": Amiru Zukiću tri godine zatvora, Asim Sarajlić oslobođen
Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, zatim bivšem potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću, te još peterici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima. Riječ je o predmetu "Bosna".
29.07.2022. u 11:06
get url
text

Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora. Senad Trako dobio je godinu i po zatvora. Asim Sarajlić je oslobođen svih optužbi, kao i Nedžad Trako. Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

{$galerijaFotografija}

Oni su proglašeni krivim za primanje dara i trgovinu uticajem nezakonitim posredovanjem prilikom zapošljavanja više lica, od kojih su traženi iznosi od 11.000 do 20.000 maraka.

Presudom Općinskog suda u Sarajevu utvrđeno je da su prilikom zapošljavanja na otvorena radna mjesta u elektrodistribucijama u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću, Zukić i Bibić preko Senada Trake i Karavdića pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje, a potom su koristili uticaj preko Džananovića, koji je u svojstvu izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH proglašen krivim za zloupotrebu položaja.

VEZANI TEKST - Odbrana Amira Zukića traži oslobađajuću presudu

U presudi se navodi da je Bibić koristio poznanstva stečena dugogodišnjim iskustvom radeći kao glavni tehničar na Klinici za Otorinolaringologiju KCUS-a, te član ili predsjedavajući više upravnih i nadzornih odbora, kao i predavač na Fakultetu zdravstvenih studija. On je proglašen krivim i za nezakonita posredovanja u zapošljavanju u Opću bolnicu u Sarajevu, kao i preduzeće Pokop.

Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi od Bibića u ukupnom iznosu od oko 80.000 maraka, a od drugih su oduzeti telefoni, kojima su razmjenjivali poruke prilikom činjenja krivičnih djela. Oduzimanje imovinske koristi od Zukića i drugih je odbijeno, jer nije došlo do primopredaje novca.

Sarajlić je oslobođen po jednoj tački optužnice, a Nedžad Trako po više. Pojedinih tačaka oslobođeni su i Zukić, Bibić te Senad Trako.

- Izostali su bitni elementi opisa krivičnog djela - obrazložila je sudija Tanja Curović oslobađajuće dijelove presude.

Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

VEZANI TEKST - Amir Zukić i ostali: Tužilaštvo traži kaznu za zapošljavanje pomoću stranačkih veza i novca

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Zukić i Bibić su tokom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH. Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Sarajlić i Mirsad Kukić su se optužnicom teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. osuđen na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

U aprilu ove godine Odbrana Kukića se žalila na prvostepenu presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije krivičnog djela.

Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u maju 2017. godine.

Amir Zukić, Općinski sud, suđenje, 29.07.2022
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.