Kako je podcrtala, danas je napravljen značajan korak dalje u odnosu na prvostepenu presudu.

VEZANI TEKST - Brammertz: Dokazano da se nije radilo u građanskom ratu, već UZP-u s velikom ulogom Beograda

- Prosto bi bilo nevjerovatno da je utvrđen udruženi zločinački poduhvat (UZP) za događaje u Hrvatskoj, a da nije uztvrđen UZP kada je u pitanju ratno rukovodstvo Srbije za događaje koji su se desili u BiH i Hrvatskoj. Ova presuda je to djelomično ispravila i pravedna je jer je sigurno da je politika Službe državne bezbjednosti Srbije u velikoj mjeri projektovala rat - navela je Vidović tokom gostovanja na N1.

No, šta je razlika između prvostepene presude kojom su Stanišić i Simatović proglašeni krivima i osuđeni na po 12 godina zatvora, u odnosu na ovu današnju?

- Prvostepenom presudom bili su osuđeni samo na događaje koji se tiču Bosanskog Šamca, i to samo za pomaganje i podržavanje zločina - započela je sa pojašnjenjem Vidović.

VEZANI TEKST - Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora: Krivi za UZP i nasilno uklanjanje nesrba iz šest bh. općina

Međutim, pojasnila je, današnjom presudom napravljen je značajan korak dalje.

- Proglašeni su krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu po svim tačkama optužnice u Bosni i Hercegovini, te za umješanost u neke događaje u Hrvatskoj. To je vrlo značajno. Ova presuda otišla je daleko, značajan korak dalje u odnosu na prvu - podvukla je Vidović.

Istaknula je i stav kako ova presuda mora biti važna i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o tome šta se dešavalo.

- Neka se dobro zamisle zašto nisu tužena lokalna rukovodstva u pojedinim općinama! - poručila je Vidović, dodajući da ova presuda može biti sjajna vodilja. Umjesto toga, rekla je, Tužilaštvo BiH se bavi "enormno sitnim slučajevima".