open-navfaktor-logo
search
Sud u Ankari
Presuda protiv FETO-a u slučaju "Selam Tevhid": Na doživotni zatvor osuđeno 29 optuženih
U predmetu protiv terorista FETO-a zbog zavjere u slučaju "Selam Tevhid", na doživotni zatvor osuđeno 29 optuženih, među kojima 20 na kaznu teškog doživotnog zatvora.
16.12.2020. u 12:57
get url
text

Pred 14. Teškim kaznenim sudom u Ankari okončan je proces protiv ukupno 90 optuženih pripadnika FETO-a u slučaju "Selm Tevhid". Među optuženima su vođa FETO-a i bjegunac Fetullah Gulen kao i brojni bivši šefovi policije. 

Sudsko vijeće je donijelo presudu prema kojoj su optuženi Yurt Atayun, Omer Kose, Osman Ozgur Acikgoz, Kazim Aksoy, Oguzhan Ceylan, Gafur Atac, Kursat Durmus, Erkan Unal, Muhammed Kaya, Mehmet Isik, Ali Fuat Yılmazer, Oktay Bulduk, Gultekin Avci, Yunus Emre Uzunoglu, Isa Ardic, Mustafa Uyanik, Ismail Yaliniz, Muhammet Yasin Akyar, Mehmet Kuru i Erhan Kortek proglašeni krivim za krivično djelo "pokušaj rušenja ili pokušaj djelimičnog ili potpunog blokiranja rada Vlade Republike Turske primjenom sile i nasilja", te osuđeni na kazne teškog doživotnog zatvora. 

Optuženi u procesu Ensar Dogan, Selman Yuyucu, Hasan Yuksek, Ziya Yalabuk, Ali Fuat Altuntas, Mehmet Ersoy, Adem Demir, Sinan Karatas i Necati Arslan, kojima se također na teret stavljalo isto krivično djelo, najprije su osuđeni na kazne teškog doživotnog zatvora, nakon čega im je kazna, zbog ponašanja tokom sudskog procesa, preinačena u doživotni zatvor. 

Sudsko vijeće je odlučilo da optuženi u slučaju, koji imaju status bjegunaca, među kojima vođa FETO-a Fetullah Gulen, zatim Emre Uslu, Murat Cetiner, Alper Akbulut, Aytekin Kocak, Bilal Gumusdagli, Faruk Kivrak, Hasan Basri Kahraman, Kilic Aslan, Omer Ozuyilmaz, Ramazan Bolat, Resat Nuri Polat i Serdar Bayraktutan, budu obuhvaćeni odvojenim sudskim procesom. 

Sudovi u Turskoj vode i niz postupaka protiv pripadnika terorističke mreže FETO koji su umiješani u različite pokušaje zavjere, uključujući procese Ergenekon, Balyoz, Selam Tevhid, kao i namještanje fudbalskih utakmica.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.