open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Presuda i zvanično stigla, traži se lokacija na području Bratunca za izmještanje crkve iz Fatine avlije
Dobili smo pismenu odluku i sada praktično počinje rok Vladi Republike Srpske da je izvrši, kazao je advokat Karkin. Postoji spremnost da se izvrši presuda, traži se lokacija na području općine Bratunac, saopćeno nam je u Kancelariji pravnog zastupnika RS-a
02.12.2019. u 11:35
get url
text

Dvadeset godina nana Fata Orlović, koja se trenutno nalazi u posjeti porodici u Sjedinjenim Američkim Državama, čeka da se iz njenog dvorišta u Konjević Polju izmjesti nelegalno izgrađena pravoslavna crkva. Njen advokat Rusmir Karkin je za Faktor potvrdio da je dobio pismeni otpravak presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura donesene 1. oktobra ove godine.

- Dobili smo pismenu odluku i sada praktično počinje rok Vladi Republike Srpske da je izvrši. Mene zasad niko nije kontaktirao iz Banje Luke. Ovo je ozbiljna stvar i očekujem da entitetske institucije sprovedu obavezujuću odluku iz Strazbura. Odluka je sada pravosnažna i preostalo je samo da se izvrši u roku od tri mjeseca – kazao je Karkin. 

Fata Orlović je prije odlaska u Ameriku početkom oktobra za naš portal izjavila: 

- Dvadeset godina sam se ja borila, i uklanjana sam i tučena i ubijana... I nema šta nisam predeverala i došao je radosni dan. Ako Bog da kad dođem iz Amerike, nadam se da crkve neće biti i onda planiram da mi dođete na kahvu, na sok, na šerbe, ako Bog da – izjavila je Orlović. 

I Vlada RS-a dobila je pismeni otpravak presude, potvrđeno nam je u Kancelariji pravnog zastupnika RS-a. Troškove presude u dijelu koji se odnosi na isplatu odštete Fati Orlović u visini od 5.000 eura i po 2.000 eura za ostalih 14 aplikanata snosit će Republika Srpska. 

-  Da, dobili smo odluku kao i Srpska pravoslavna crkva. Isplata novčanog dijela presude nije sporna, možda bude i do kraja godine, ako ne, već početkom 2020. Što se tiče izmještanja crkve s privatnog posjeda, koliko vidim, postoji spremnost i da se to učini. Prema mojim informacijama, traži se lokacija na području općine Bratunac. Čini mi se da je postojala spremnost da se to učini još 2007. godine, postojale su i neke odluke institucija, ali to se nažalost kraju nije desilo - rekao nam je Slobodan Radulj, šef Kancelarije pravnog zastupnika RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.