open-navfaktor-logo
search
Izazivanje mržnje
Presuda Fatmiru Alispahiću 19. novembra
Tužilaštvo i odbrana su iznijeli završne riječi na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti Fatmiru Alispahiću, kome je izricanje presude zakazano za 19. novembar.
12.11.2021. u 18:11
get url
text

Tužilac Kasim Halilčević je na ročištu pred Državnim sudom rekao kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u cijelosti ostaje kod navoda iz optužnice protiv Fatmira Alispahića.

Njemu je na teret stavljeno da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

Tužilac je istakao kako je mišljenja da su krivična djela koja se Alispahiću stavljaju na teret dokazana, te da su članci koji su objavljeni poticali, između ostalog, na rasnu i vjersku mržnju. Također, kazao je tužilac, utvrđeno je i kršenje Kodeksa za štampu.

- Tekstovi su poticali na netoleranciju prema migrantima i izazvali su zgražavanje - rekao je tužilac, istaknuvši kako je i sam naziv portala Antimigrant.ba problematičan.

Kazao je i da su "migranti dovedeni u negativnu konotaciju" te da su tekstovi imali za cilj izazvati sukob migranata i lokalnog stanovništva.

Tužilac je završnu riječ zaključio zahtjevom da se Alispahić oglasi krivim i da mu se izrekne sankcija.

Advokat Mensur Radončić, branilac optuženog, rekao je u završnoj riječi kako je Alispahić uvijek zagovarao humani tretman migranata, a da je Tužilaštvo izašlo iz obaveze da tačno identifikuje djela za koja bi tražilo tačnu sankciju.

Branilac je kazao kako cijela optužnica liči na "švedski sto" u kojem "ništa nije konkretizovano" te kako je konstatacija da je Alispahić izazvao mržnju i diskriminaciju proizvoljna.

- Alispahić je postupao u dobroj namjeri. Nikada nije rekao da neko uzme pušku i pobije migrante. Pozivao je na aktiviranje sigurnosnih mehanizama u zemlji - kazao je Alispahićev advokat i dodao kako je izvjesno da je prihvatljiva tvrdnja da su migranti bili sigurnosna prijetnja.

Radončić je zatražio oslobađanje Alispahića od optužbe.

Izricanje presude je planirano 19. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.