open-navfaktor-logo
search
UEFA traži garancije
(Pre)stroge mjere: Tri grada mogla bi izgubiti organizaciju Evropskog prvenstva
Gradovi Glasgow, Dublin i Bilbao mogli bi izgubiti organizaciju utakmica na Evropskom prvenstu ovo ljeto s obzirom na to da škotska, irska i španska vlada još nisu dale garancije za povratak navijača na stadione. 
04.03.2021. u 19:15
get url
text

Evropsko  prvenstvo treba se održati ovo ljeto od 11. juna do 11. jua u 12 evropskih gradova.

Do početka prvenstva ostalo je manje od sto dana, a UEFA želi da svaka država domaćin do 7. aprila da planove za organizaciju, odnosno da garantuje da će moći pustiti u prodaju karte za najmanje pola kapaciteta stadiona. Bilbao, Glasgow i Dublin to ne mogu zbog strogih mjera njihovih vlada za sprečavanje širenja koronavirusa, prenosi Hina.

U Škotskoj i Irskoj su na snazi stroge mjere zbog pandemije. Škotska ministrica zdravlja Jean Freeman izjavila je u srijedu da je velika stvar za zemlju to što može biti dio Eura, ali da prisustvo navijača ovisi "o svima koji se pridržavaju pravila", o padu broja zaraženih i o cijepljenju. 

Irski nogometni savez je prošle sedmice objavio da planira dopustiti prisustvo navijača na utakmicama Eura u Dublnu, ali je priznao da će ostati domaćin samo ako bude mogao garantirati da će navijačima to biti dopušteno. Irska vlada zabranila je navijače na stadionima najmanje do 5. aprila. 

I sa Španijom je slična situacija pa UEFA traži potencijalne gradove domaćine.

Britanska vlada je objavila da će od sredine maja na engleskim stadionima stadionima biti dopušteno do 10.000 navijača, a neograničeni broj od 21. juna. Britanski premijer Boris Johnson je početkom sedmice izjavio da bi Engleska mogla organizirati i više od sedam utakmica koliko se sada planira na Wembleyu.

Organizatori se nadaju da će se prvenstvo ipak održati kako je planirano u 12 gradova. Osim spomenuta tri grada, planirano je da Euro ugoste Baku, Budimpešta, München, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Rim, London i Sankt Peterburg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.