open-navfaktor-logo
search
Komšić poručio Dodiku
Prestanite tući vlastiti narod, a "Zlatne ljiljane" u usta ne uzimajte
Lider Demokratske fronte Željko Komšić odgovorio je na optužbe o navodnoj nacionaloj izdaji od strane predsjednika SNSD-a Milorada Dodika
12.09.2018. u 10:35
get url
text

Komšić je lideru SNSD-a i predsjedniku RS-a napisao sljedeće:

- Ne može biti većeg izdajnika srpskog naroda od čovjeka koji terorizira sve građane u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, Bošnjake, Hrvate, pa u zadnje vrijeme, sa posebnom ostrašćenoću i Srbe, koji ne dijele njegova mišljenja i interese. Režim nasilja koji je Dodik uspostavio nad svojim sugrađanima najveći je čin izdaje, a Dodik je posljednji čovjek koji može govoriti o izdaji - smatra Komšić.

- Prestanite se po ulicama tući sa vlastitim narodom gospodine Dodik, pa onda nekome držite predavanja o izdaji nacionalnih interesa. Ako tome narodu doista želite dobro, prestanite ga tući i brukati po svijetu svojim ličnim i stranačkim prisustvom na crnoj listi SAD-a. Najmanje što u ovom trenutku možete da uradite, jeste da povučete svoju kandidaturu koja je krunisana jedino oreolom srama -  kazao je Komšić.

- Gospodine Dodik, Vi ste koliko se sjećam, angažujući se na projektu veličanja genocida, odlikovali čitavu plejadu ratnih zločinaca i osuđenika za genocid, počev od Radovana Karadžića do Momčila Krajišnika. Nije ni čudo što ste se dali u nasilje, kad vidimo koga ste uzeli za uzore - podjestio je predsjednik DF-a.

- Vama smeta moje odlikovanje. S njim pokušavate pobuditi mržnju kod svojih pristalica. Nisu nositelji odlikovanja, koje i ja posjedujem činili genocid, etničko čišćenje, bacali ljude u masovne grobnice i pravili žive lomače, kao oni što ste ih vi odlikovali, nego su se časno, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, borili za ovu državu. Nikada Vam neće poći za rukom da izjednačite "Zlatne ljiljane" i za genocid osuđene ratne zločince, jer se to naprosto ne može izjednačiti, kao što se ne mogu izjednačiti ljudskost i divljaštvo. To Vam ne poručujem ja, nego oni koji su u borbi za ovu državu, a protiv vašeg divljaštva, položili svoje živote - rekao je Komšić.

Komšić je u reakciji poručio i da ga ne iznenađuju napadi Dodika i Čovića, ali ga žalosti što su se na istu liniju fronta svrstali i neki koji tvrde da štite očuvanje Bosne i Hercegovine.

- Ne morate slušati ni prihvatati ovo što govorim, ali pogledajte kuda idu strijele neprijatelja opstanka Bosne i Hercegovine, i znat ćete šta je njihov najveći problem. Nije ih strah hoće li neki drugi uzeti mjesto u Predsjedništvu, već da će građani  Bosne i Hercegovine ponovno poremetiti njihov plemenski ideal takozvanih "predstavnika naroda". Ne napadaju oni mene, nego koncept i šansu da ovo bude normalna zemlja - kazao je Komšić.

- Žao mi je što im ja moram ovo saopštiti, ali svaki njihov udar samo nas jača i budi Bosance i Hercegovce na otpor. Na svaku njihovu prijetnju odgovorit ćemo olovkama, na svaku provokaciju mudrošću i ispruženom rukom. Nikada nećemo dozvoliti da oni koji prijete ratom, ponovno unište našu šansu da od ove zemlje napravimo građansku državu za ponos generacija koje tek dolaze - zaključio je Komšić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.