open-navfaktor-logo
search
Zukić i ostali
Presretnuti razgovori Safeta Bibića i Ramiza Karavdića: "Stomatologija duplo skuplja"
Na ročištu prezentovana i ostala komunikacija između ove dvojice sagovornika, za koju je tužiteljica napomenula da je u vezi sa stomatologijom
03.06.2019. u 16:17
get url
text

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute telefonske razgovore između optuženih Safeta Bibića i Ramiza Karavdića.

U razgovorima koji su vođeni u augustu 2016. godine Bibić pita Karavdića: "Kakva je situacija da vi dođete u Sarajevo?", a kada dobije odgovor: "Meni je to daleko", on kaže: "Haj' vidjet ću ja s našim prijateljem, pa da nešto dogovorimo onda."

U narednoj komunikaciji Bibić navodi da "ne bi mogao krenuti iz Sarajeva prije šest sati" te dodaje: "Ili sutra, ili prekosutra. Bolje sutra." Kada mu Karavdić kaže: "U Zavidovićima", Bibić odgovara: "Ja ti ne znam gdje su Zavidovići."

Karavdić kasnije objašnjava sagovorniku da "ide na Doboj" i da možda ima 30 i koji kilometar, a kada poslije Bibić govori da se parkira, ovaj mu kaže da je na terasi na benzinskoj pumpi, navodi ga gdje će ići i dodaje da će on izaći napolje.

Tužiteljica Nermina Kulenović je potom pojasnila da za ovaj sastanak između optuženih postoji i fotodokumentacija.

Potom je pušten razgovor jednog od svjedoka Tužilaštva koji Bibića pita gdje se nalazi, a optuženi odgovara: "Žepče, neki poslovni sastanak, poslala me stranka."

Prezentovana je i ostala komunikacija između ove dvojice sagovornika, za koju je tužiteljica napomenula da je u vezi sa stomatologijom, te se u konverzaciji moglo čuti: "Stomatologija je duplo skuplja." U nastavku razgovora Bibić kaže: "Završeno, samo mi daš ime, prezime, sve je završeno, sutra se vidimo."

U razgovoru s drugim svjedokom Tužilaštva, Bibić priča kako je "od jutros na telefonu, možda i danas bude poziv" i da čeka da "ozvaniče", a u narednim konverzacijama da "jedno fali, da treba čekati sedam do 10 dana".

Pročitano je i nekoliko SMS poruka koje su svjedoci razmjenjivali sa optuženim, među kojima i ona sa sadržajem: "Završila sam ovo oko ljekarskog, još nekih papira nedostaje", na šta je Bibić u odgovoru napisao: "Ma, dobro, to su sitnice", a kasnije dogovaraju satnicu kod Stadiona "Koševo".

Jedan od svjedoka je slao SMS poruke u kojima provjerava hoće li išta biti uskoro, da je planirao otići na odmor i da ovome daje prioritet, a Bibić mu piše da na moru može da bude sve do 5. septembra, jer će poslije 5. biti aktuelno. Sagovornik kasnije obavještava da je pripremio diplome i CV, i na upit da li treba još nešto, optuženi odgovara: "Kad se vidimo."

Tužilaštvo je prezentovalo i razgovor koji je s Bibićem vodila nepoznata ženska osoba, koja kaže: "Imam staru člansku karticu, prošle godine sam i išla na razgovor sa onim Amirom Zukićem", a u nastavku komunikacije onda dodaje: "Što bih se bezveze eksponirala a nemam nikakve koristi."

Osoba s nadimkom Meša je u razgovoru pitala optuženog: "Je li aktivno ono za Vodovod?", a Bibić kaže da jeste, dok u komunikaciji sa izvjesnim Salemom ističe: "Evo koliko vremena čekam, još nijedno slobodno."

Pored Bibića i Karavdića, optužnica tereti Amira Zukića, Senada i Nedžada Traku, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Nastavak suđenja je 1. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.