navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nutricionisti upozoravaju

Prešli ste 50. godinu života: Ova hrana šteti vašem srcu

Većina nas ne razmišlja previše o bolesti srca i krvnih žila dok neko u našoj blizini ne doživi zdravstvene tegobe. Ovo naročito vrijedi za one koji imaju više od 50 godina.

Objavljeno: 27.01.2022. u 08:33
get url
text

Starenje je samo po sebi rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti, stoga je važno ukloniti (koliko je moguće) druge faktore rizika, kao što je nezdrava prehrana.

Da, hrana igra izuzetno važnu ulogu u našem zdravlju i vrijeme je da joj posvetite više pažnje.

Pročitajte u nastavku koje namirnice, prema preporukama nutricionista, ne biste trebali konzumirati nakon 50-te godine života:

Prženo

Ako želite održati srce zdravim nakon 50. rođendana, vrijeme je da počnete razmišljati o unosu zasićenih masnoća.

- Većina mojih klijenata koji imaju više od 50 godina muči se s ovom preporukom - kazala je registrirana dijetetičarka Rebecca Schilling za Eat This.

Dodaje kako su mnogi odrasli na crvenom mesu i pohovanoj piletini, pa ih ovaj savjet i plaši.

Nećete imati sreće ako ovaj savjet pokušate zaobići. Prehrana bogata zasićenim masnoćama s malo unosa voća, povrća i vlakana može pridonijeti razvoju srčanih bolesti.

- Hrana bogata zasićenim mastima odlična je za začepljenje arterija, povećanje nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska. Moja preporuka je ograničiti unos mesa na porciju od 60 grama (veličine dlana) dnevno, crveno i prženo meso pojesti tek s vremena na vrijeme, ukloniti masnoće s mesa, izabrati niskomasne mliječne proizvode te povećati unos voća, povrća i vlakana na dnevnoj bazi - kaže Schilling.

Čips i gazirani sokovi

- Grickalice iz vrećica (uključujući i kekse) nemaju samo visok nivo šećera nego potiču i prejedanje te povećavaju rizik od debljanja jer su tako ukusni - objasnila je Melissa Mitri, registrirana dijetetičarka za Wellness Verge.

Šećera također igra važnu ulogu u lošem zdravlju srca.

- Gazirani sokovi imaju puno dodanog šećera, koji je faktor rizika za dijabetes, pretilost i bolesti srca. Možete smanjiti taj rizik odabirom zdravijih alternativa poput gazirane vode - ističe Mitri.

Dijetalna pića

- Umjetni zaslađivači povezani su s povećanjem rizika od kardiometaboličkih bolesti - navodi Arika Hoscheit, registrirana dijetetičarka u Paloma Healthu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes Care ljudi koji piju dijetna pića povećavaju rizik za 36 posto od razvoja metaboličkog sindroma te povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67 posto od onih koji ih ne piju.

Ako se pitate kako smanjeni unos šećera može povećati rizik od dijabetesa, imamo odgovor i na to.

Hoscheit kaže da umjetni zaslađivači u dijetalnim pićima s malo ili ništa kalorija otežavaju tijelu mjerenje kalorija. Što znači da povećavaju apetit, narušavaju mikrobiome, a to može rezultirati intolerancijom na glukozu te povećanom žudnjom za slatkom, energetski bogatom hranom i pićima.

Da biste zaštitili svoje srce, odaberite vodu i minimizirajte unos pića s umjetnim zaslađivačima.

Krofne

Ovo je desert kojeg mnogi vole, ali ga žene i muškarci iznad 50 godina trebaju izbjegavati iz više razloga.

Ne samo da su pržene u ulju, što znači da ćete unijeti nezdrave masnoće u organizam, nego su i bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerima. Sve to može dovesti do debljanja i povećanja rizika od bolesti srca.

Koje namirnice jesti:

- Maslinovo ulje - studije pokazuju da fenoli iz maslinovog ulja mogu "isključiti" gene povezane s upalom koji se javljaju kod osoba s metaboličkim sindromom. Osim toga, istraživanja su otkrila da maslinovo ulje možete smanjiti masne naslage na trbuhu.

- Leća - prehrana bogata ovom namirnicom može stabilizirati nivo šećera u krvi te može smanjiti upale u tijelu za 22 posto.

- Orasi - istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American College of Cardiology" navodi da je konzumiranje oraha jednom ili više puta sedmično povezana s do 19 posto manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manjim rizikom od koronarnih bolesti.

- Zobene pahuljice - dnevnim unosom ove namirnice možete spriječiti dijabetes za 39 posto. Uz to, možete smanjiti i loši holesterol.

- Jabuka s korom - brojna istraživanja ističu da ne biste trebali guliti koru s jabuke jer sadrži polifenole koji mogu potaknuti rast dobrih bakterija u crijevima, pomoći u mršanju i smanjiti loši holesterol.