open-navfaktor-logo
search
U 89. godini
Preselila hadži-bula Aiša Karakaš, rođena Fočak, tevhide i mevlude učila više od 50 godina
U 89. godini u Sarajevu je preselila hadži-bula Aiša Karakaš, rođena Fočak.
29.03.2022. u 15:55
get url
text

Hadžihanuma Aiša više od 50 godina učila je tevhide i mevlude u Sarajevu, ali i šire.

Uvažavali su je i cijenili i rado slušali njene vazove. Nastavila je stopama svog oca Abdullaha ef. Fočaka koji je 50 godina obavljao funkciju imama na Vratniku i majke Almas-hanume koja ga je u tome pratila. Uzor joj je bio i brat koji 1930. godine među prvom ulemom otišao na školovanje na Al Azhar, te sestre koje su također bile muallime.

Za Faktor je prije nekoliko godina govorila o djetinjstvu, pozivu muallime, ramazanima nekada, mukabelama, druženjima, mevludima, tradiciji i ženi muslimanki.

Ostavila je veliki trag, hadži Aiša je tokom svog radnog vijeka radila sve što je u opisu posla jedne muallime, učila i predavala, upućivala mlađe svršenice medrese, a govorila je da ko je htio, mogao je dosta naučiti.

Uvijek je savjetovala, pa je posljednje prilike u razgovoru za Faktor kazivala i o ramazanu:

- Kaže se da Allah toliko spušta milost na zemlju tokom prvih 10 dana ramazana da je osjete i džahili i neznalice, pa se uči: "Ja Rahmanu ja Rahim". Drugih deset dana uči se: "Estagfirullah el azim". Kaže se da toliko Allah, dž. š., prašta grijeha svojim robovima da se šejtani ponadaju da će i njima biti oprošteno, a trećih deset dana je spas od vatre, sve se, kaže, džehennemske kapije zatvore, a Rejjan kapije se otvore samo za postače. Nagrnut će, kaže, svi, ali će ući samo oni koji su postili. A treba se učiti: "Allahume edžirni mine nnar" - Ja Rabi, spasi nas od džehenema i džehenemske vatre i kazne.

Dženaza će se obaviti u srijedu, 30. marta 2022. godine, u 16.45 poslije ikindije-namaza na mezarju Grličića brdo.

Tevhid će se proučiti istog dana u 16.45 u Carevoj džamiji u Sarajevu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.