open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Prepravio uplatnicu: Službenik u ministarstvu uprave RS-a optužen za falsifikovanje
Banjalučanin Aleksandar Kaurina (32), službenik ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a, optužen je za krivično djelo falsifikovanje isprave.
08.11.2021. u 11:43
get url
text

Kaurin je zaposlen na poslovima stručnog savjetnika za reformu javne uprave, a optužnicu protiv njega podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Tereti se da je u novembru 2020. godine disciplinskoj komisiji ovog ministarstva dostavio preinačenu bankarsku uplatnicu na iznos od 2.400 KM, a na ime novčane kazne koju je bio obavezan platiti po pravosnažnoj presudi Osnovnog suda Banja Luka kojom je prethodno bio osuđen za tri krivična djela falsifikovanje isprave.

U optužnici se ističe da je "bio svjestan da je uplatnica preinačena tako što je dopisana dvojka i jedna nula jer je taj isti dan po navedenoj uplatnici uplatio samo 40 KM".

Takvu preinačenu uplatnicu predao je i Osnovnom sudu Banja Luka.

Kaurin je hapšen u oktobru 2018. godine u akciji kodnog naziva "Ispit" usmjerenoj na rasvjetljavanje krivičnih djela falsifikovanje isprave izvršenih na području Banje Luke. Pronalazio je klijente kojima je trebao ispit iz njemačkog jezika za dobijanje posla i radne dozvole u zemljama Evropske unije. Zatim bi preko poznanika iz Srbije izrađivao lažne lične karte na kojima su bile fotografije osoba koje su radile ispit, dok su lični podaci bili na ime drugih osoba za koje su polagali ispite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.