open-navfaktor-logo
search
Izbjegavati gužvu
Preporuke nakon otvaranja tržnih centara: Odvojeni ulaz i izlaz, za svakog kupca 10 kvadrata
Danas sa radom počinju tržni centri, a Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine izdao je mjere i preporuke kojih se i trgovci i kupci trebaju pridržavati.
28.05.2020. u 09:00
get url
text

 Pročitajte koje su mjere donesene:

- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.

- Zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.

- Broj mušterija koje mogu biti u isto vrijeme unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 metara kvadratnih po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 metara kvadratnih.

- Unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.

- Preporučuje se pojačana kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

- Na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.

- Preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.

- Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

- Za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko-rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetičarski saloni i sl.).

Preporuke za mušterije

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Zadržavati se što kraće pri obavljanju trgovine.

- Osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kašalj trebaju odgoditi svoj odlazak u trgovački centar i javiti se svom ljekaru.

Preporuke za osoblje/uposlenike trgovačkih centara

- Voditi računa o higijeni ruku, respiratornoj higijeni i fizičkoj distanci od drugih osoba.

- Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru. Poželjno je da uposlenici vode računa o svom zdravstvenom stanju, da mjere temperaturu i prate pojavu simptoma kao što su kašalj, umor, otežano distanje.

Detaljnije preporuke možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.