open-navfaktor-logo
search
Sanski Most
Preminuo Zlatni ljiljan Ekrem Alihodžić
Zlatni ljiljan, hadži Ekrem Alihodžić iz Sanskog Mosta preselio je danas na ahiret u 71. godini.
06.07.2021. u 15:07
get url
text

Dženaza će se klanjati u petak, 9. jula, nakon džuma-namaza u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu i u mezarlucima u Skucanom Vakufu (Lijeva obala) u 15 sati gdje će ujedno biti ukopan.

Osiguran je prijevoz na dženazu u pet sati ujutro u petak, 9. jula, ispred Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu u ulici Nedima Filipovića br. 19 u Sarajevu, saopćio je, saopćio je Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo.

Komemoracija će se održati 9. jula u 11 sati u kinosali u Sanskom Mostu.

Ekrem (Smajila) Alihodžić rođen je 09.4.1951. godine u selu Skucani Vakuf, općina Sanski Most. Srednju vojnu školu završio je u Sarajevu 1970. godine, a Vojnu akademiju Kopnene vojske 1982. godine u Beogradu. Položio je ispit za čin majora pješadije 1990. godine u Beogradu. Višu školu za socijalne radnike završio je u Sarajevu 1974. godine.

Tokom rata 1992-95. godine obavljao je dužnost operativca, a potom komadanta 333. bbr, PK 3. korpusa za sigurnosne poslove, te komadanta 37. divizije KoV. Na prostore busovačke općine došao je u martu 1993. godine, a na dužnost komadanta 333. bbr postavljen je 04. 05. 1993. godine. Odmah po dolasku istakao se izvanrednim organizatorskim sposobnostima. Borce Armije RBiH predvodi u odbijanju napada HVO-a, a objekat Prosje će svjedočiti o umjetnosti i hrabrosti komadanta 333. bbr Ekrema Alihodžića kad je pod njegovim rukovodstvom ovladano sa 33 zemunice HVO-a, neprijatelju naneseni veliki gubici u ž/s i MTS-u.

Nažalost, u ovoj akciji je i sam komadant Alihodžić teško ranjen, ali ga to neće spriječiti da se za postignute rezultate i iskazanu hrabrost u toku oslobodilačke borbe odlikovan je najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan", saopćio je Savez.

Poslije rata Alihodžić je obavljao dužnost pomoćnika komadanta za obavještajno - sigurnosne poslove u 1. korpusu Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.