open-navfaktor-logo
search
U 67. godini
Preminuo Željan Pilavdžić, legendarni košarkaš i trener Sloboda Dite
Legendarni košarkaš, a kasnije i trener, Sloboda Dite, Željan Pilavdžić preminuo je u Tuzli nakon što je posljednjih nekoliko godina vodio tešku životnu bitku sa opasnom bolešću. 
03.01.2023. u 13:50
get url
text

Pilavdžić je rođen u Tuzli  02.07.1956. godine gdje je nastupao za tuzlansku Slobodu,čiji je bio kapiten, a poslije toga i trener kluba.

Kada je riječ o trenerskim dostignućima, njegova ekipa je tri puta osvajala naslov Bosne i Hercegovine i četiri puta se okitila titulom prvaka Kupa Bosne i Hercegovine. Pod vodstvom Željana Pilavdžića Sloboda je osvajala i duple krune te nastupala u Kupu Rajmonda Saporte.

Prije angažmana u Slobodi, Pilavdžić je trenirao zvorničku Drinu i banjalučki Borac, a nakon toga i ekipe Studenta i Brčkog. Osim klupskog nivoa, okušao se i kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine na Mediteranskim igrama, a bio je u igri i za selektora bosanskohercegovačke košarkaške reprezentacije.

Pored košarke prema kojoj je gajio veliku ljubav, Pilavdžić je bio i strastveni zaljubljenik u snooker gdje je također bilježio odlične rezultate. Još od gimnazije je pokazivao zavidne sposobnosti u rješavanju brojnih zadataka i matematičkih problema što su posebno isticali i njegovi prijatelji iz matematičkog odjeljenja.

Željan Pilavdžić je 2017. godine podvrgnuti operativnim zahvatima na UKC-u Tuzla. Nažalost, pet godina poslije u 67. godini života, izgubio je bitku sa opakom bolesti.

Ispraćaj legende grada i jednog od uvijek rado viđenih lica na ulicama Tuzle obavit će se u četvrtak, 05.01.2023. godine od 12:30 do 13:30 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Ukop je na gradskom groblju Trnovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.