open-navfaktor-logo
search
U 64. godini
Preminuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH Francois Tanguy
François Tanguy, reditelj i veliki prijatelj Sarajeva, preminuo je 7. decembra u 64. godini u Le Mansu, dan prije premijere svoje posljednje predstave na Festivalu d'Automne u Parizu.
12.12.2022. u 14:40
get url
text

U okviru podrške i mobilizacije solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu, pozorišne kuće u različitim evropskim zemljama imale su vrlo aktivnu ulogu. Jedan od najposvećenijih bio je "Theatre du Radeau" koji je vodio Francois Tanguy.

Le Radeau je mobilizirao druga pozorišta u Francuskoj i Evropi da učestvuju u inicijativama solidarnosti sa Bosnom i Hercegovinom, na primjer kroz kampanju za proglašenje "Sarajeva kulturnom prijestolnicom Evrope". Francois Tanguy je nekoliko puta odlazio u Sarajevo tokom opsade, kao u ljeto 1994. kako bi sa svojom pozorišnom trupom izveo komad "Chorales", inspiriran spisima Franza Kafke.

Bio je i jedan od kandidata na listi "Evropa počinje u Sarajevu" za izbore za Evropski parlament 1994. i u augustu 1995. jedan od pet kulturnih aktera koji su učestvovali u štrajku glađu nakon Avinjonske deklaracije.

Francois Tanguy također je bio među francuskim intelektualcima koji su uputili Otvoreno pismo protiv ekstradicije Jovana Divjaka.

- Tanguy je bio veliki umjetnik i nikom kao njemu ne priprada opis: samozatajan. Bio je iznimno suptilan reditelj i jednako tako osjetljiv čovjek. Sa Sarajevskim festivalskim ansamblom bili smo gosti i igrali dvije predstave u njegovom pozorištu "La Fonderie" u Le Mansu 1994. Cijelog svog života Tanguy je bio uz one koje je zadesila nepravda. Tako je bilo i za vrijeme opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini. Tada je zajedno sa Ariane Mnouchkine i Olivierom Pyom štrajkovao glađu zahtijevajući prekid rata - kazao je za Fenu reditelj Haris Pašović.

Pašović je podvukao da je François Tanguy bio umjetnik koji je imao ideale i živio u skladu sa svojim idealima. Nije mario za slavu, nagrade, novac. Živio je skromno i stvarao svoj posebni, zagonetni, jedinstveni teatar.

Reditelj Dino Mustafić kazao je da je François Tanguy bio veliki prijatelj Sarajeva, jedan od predvodnika štrajka glađu francuskih umjetnika na festivalu Avignon '95 godine, kojim je izvršen veliki pritisak na zvaničnu politiku Francuske prema BiH.

- Dolazio je u Sarajevo za vrijeme opsade i gostovao sa svojom predstavom u Pozorištu mladih. Spada u red najznačajnijih reditelja današnjice, vizionar i inovativan u scenskom jeziku. Svaki susret sa njim je pamtljiv, profesionalno i ljudski. Zadnji put smo razgovarali prije nekoliko mjeseci telefonom kada je izrazio želju da opet dođe u Sarajevo koji je smatrao jednim od najvažnijih evropskih gradova. Sarajevo je volio i branio radi njegove historije i duha kosmopolitizma, kulture zajedništva i evropskih ideja. Hvala mu za sve što je učinio za nas, za bosanskohercegovačke umjetnike i umjetnost. Adieu cher François - izjavio je Dino Mustafić za Fenu povodom smrti velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, francuskog reditelja Françoisa Tanguya.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.