open-navfaktor-logo
search
Gastroenterolog
Preminuo ugledni sarajevski ljekar Mehmed Gribajčević
U Sarajevu je u subotu preminuo prof. dr. sci. med. Mehmed Gribajčević. 
13.09.2020. u 12:03
get url
text

- Zauvijek nas je napustio velikan gastroenterologije i muziciranja na sazu prof. dr. sci. med. Mehmed Gribajčević. Veliki prijatelj i istinski kolega - napisao na Facebooku njegov prijatelj i kolega Sulejman Ćuk.

Gribajčević je u Sarajevu završio osnovnu i srednju školu, a 1969. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Internu medicinu specijalizirao je 1977. godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu. Od 1978. do 1980. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je postdiplomski istraživački studij, a doktorirao 1984. godine. Godinu ranije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu izabran je za asistenta u gastroenterohepatologiji. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1989. godine izabran je za profesora gastroenterohepatologije. Radio je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Mehmed Gribajčević dobitnik je prestižne nagrade "Isa-beg Ishaković" koja se svake godine dodjeljuje istaknutim humanistima i zaslužnim građanima.

Gribajčević je obnašao i funkciju ministra zdravstva Kantona Sarajevo (1996. – 1998.).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.