open-navfaktor-logo
search
Sokolac
Preminuo trostruki ubica iz Hlapčevića
Monstruozni pohod Fejzića u kojem je on sa noževima u rukama išao i ubijao od kuće do kuće, još se prepričava
18.09.2018. u 14:20
get url
text

Nedim Fejzić, koji je prije osam godina u krvavom pohodu u selu Hlapčevići kod Visokog ubio tri osobe, a nožem povrijedio osmero među kojima i četvero djece, preminuo je prije dva mjeseca, navodno u bolnici u Kasindolu, iako je bio pacijent Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, potvrđeno je za Faktor. 

Fejzić, za kojeg se kasnije ispostavilo da boluje od paranoidne šizofrenije,  u zločinu kakav se ne pamti,  sa tri mesarska noža u rukama, hodao je kroz selo i ubijao od kuće od kuće. 

Mještani su ga pokušali spriječiti palicama, sjekirama, cjepanicama. Međutim, on ih je sve savladao te ie ubio Zinetu Rožajac (35), njenog svekra Mehmeda Rožajca (74) i Dževadu Bašini (40). U krvavom pohodu su  povrijeđena i djeca, a najmlađa povrijeđena beba imala je samo godinu dana, najstarije dijete četiri godine. ubodne rane nožem su zadobili i Dževad Herceglija (47), Salih Kapo (53) i Fatima Bukva (31). 

Šest ljudi je Fejzića jedva spriječilo da s pokoljem nastavi i dalje. U selu Hlapčevići govorili su kako je suprug ubijene Dževade Bašini i otac povrijeđenog djeteta, Nedima Fejzića udarao lopatom, ali da ga nije mogao spriječiti da ubije još dvoje njegovih komšija.

S obzirom na to da se opirao hapšenju, Fejzić je i sam u policijskoj akciji bio teže povrijeđen.  Suđenje Fejziću počelo je 19. oktobra 2010., a okončano je 26. februara 2011. Na Sudu je kazao da je napravio masakr zbog glasova koje je čuo. Fejziću je tada određen prisilni smještaj na forenzici Kaznenopopravnog zavoda Zenica i njegov boravak se produžavao po šest mjeseci. Nakon toga, završio je na Psihijatriji na Sokocu, gdje je boravio sve do svoje smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.