open-navfaktor-logo
search
U 65. godini
Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli
Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli preminuo je noćas u onkološkom centru u italijanskom Avianu, izvijestio je njegov glasnogovornik. Imao je 65 godina.
11.01.2022. u 08:04
get url
text

Iza Sassolija su ostali supruga i dvoje djece. Na poziciji predsjednika EP-a bio je od jula 2019, a politikom se bavio od 2009. godine.

- David Sassoli preminuo je 11. januara u 1:15 sati u CRO (onkološki referentni centar) u Avianu, Italija, gdje je bio hospitaliziran od kraja decembra - objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

Dodao je da će datum i mjesto sahrane biti naknadno objavljeni.

Sassoli je bio ozbiljno bolestan proteklih sedmica i u bolnicu je smješten 26. decembra usljed komplikacija zbog nefunkcioniranja imunološkog sistema. U septembru prošle godine u bolnici u Strazburu se liječio od teške upale pluća uzrokovane bakterijom legionelom. Tek dva mjeseca kasnije je nastavio s političkim dužnostima.

Rođen je u Firenci 30. maja 1956. godine. Od Sassolija se opraštaju kolege putem društvenih mreža.

Ove sedmice u Strazburu bi se trebala održati prva ovogodišnja plenarna sjednica na kojoj bi se trebalo birati novo vodstvo, predsjednici i potpredsjednici Evropskog parlamenta. Sassoli je već bio najavio kako neće tražiti reizbor.

Umjesto njega na mjesto predsjednika EP-a trebala bi biti izabrana Maltežanka Roberta Metsola iz Evropske pučke stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.