open-navfaktor-logo
search
Odlazak
Preminuo novinar Mirza Sadiković
Dženaza će biti klanjana sutra, 13. jula, na mezarju Humci iza ikindije namaza, a komemorativna sjednica bit će održana u 11.00 sati u Kulturnom centru u Bihaću
12.07.2019. u 15:16
get url
text
Mirza Sadiković

U Bihaću je nakon teške bolesti preminuo novinar Mirza Sadiković, koji je rođen 1955. godine u Srebrenici.  Novinarstvom se bavio od 1984. godine kada je radio u listu "Oslobođenje", a od 1987. do 2015. godine, koje je otišao u penziju, radio je za RTV Sarajevo, RTV BiH, te na Federalnoj TV i BHT1.

Dobitnik je najvišeg novinarskog priznanja u BiH – nagrade "Srđan Aleksić" za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH, zatim promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti.

Pored toga dobitnik je Plakete Unije za održivi povratak i integracije BiH za nesebičan dugogodišnji doprinos i podršku izbjeglicama i raseljenim licima, provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog ugovora, a ove godine dobio je i najviše priznanje Grada Bihaća, Povelja "26. februar".

Dženaza će biti klanjana sutra, 13. jula, na mezarju Humci iza ikindije namaza, a komemorativna sjednica bit će održana u 11.00 sati u Kulturnom centru u Bihaću.

Društvo novinara BiH uputilo je izraze dubokog saučešća porodici, kolegama i prijateljima dugogodišnjeg novinara Mirze Sadikovića

- Odlazak kolege Sadikovića veliki je gubitak za novinarsku zajednicu u BiH. O kakvom se novinaru radilo govori i to da je dobitnik nagrade "Srđan Aleksić" za kontinuirano izvještavanje o ljudskim pravima i razvoj društveno odgovornog novinarstva i doprinos u izgradnji BiH. Ostat će upamćen po tome što je svojim izvještavanjem dao veliki doprinos u promociji ljudskih prava, empatiji i senzibiliziranju javnosti za istinske civilizacijske vrijednosti - saopćeno je iz Društva novinara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.