open-navfaktor-logo
search
Borac za istinu i pravdu
Preminuo Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije Sense
Preminuo je Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije Sense, koja je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) objektivno izvještavala o sudskim procesima i dokazima.
15.12.2022. u 14:01
get url
text

Potvrđeno je to iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, uz ocjenu da će Mirko Klarin ostati upamćen kao novinar sa neprikosnovenim osjećajem za pravdu.

- U ime žrtava iz BiH izržavamo saučešće porodici. Mirko će ostati u našim sjećanjima kao borac za istinu i pravdu - navodi se u saopćenju.

Mirko Klarin rođen je u Trogiru, Hrvatska. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je profesionalni novinar od 1966. godine (reporter, strani dopisnik, urednik, vanjskopolitički i glavni urednik) vodećih dnevnih i sedmičnih listova u bivšoj Jugoslaviji.

Prije posljednjih ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, pokrivao je vanjske poslove, uglavnom bliskoistočni sukob, te politička zbivanja u Evropi i političko nasilje (terorizam).

Godine 1988. osnovao je specijalizirani medijski servis Sense čiji je bio glavni urednik, a koji je redovno pratio rad ICTY-a i drugih međunarodnih sudova sa sjedištem u Hagu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.