open-navfaktor-logo
search
Brazil
Preminuo ljekar volonter tokom testiranja Oxfordove vakcine protiv COVID-19
U Brazilu je umro ljekar volonter koji je učestvovao u eksperimentima za vakcinu koju je razvio Univerzitet Oxford protiv nove vrste koronavirusa.
21.10.2020. u 22:13
get url
text

Brazilska zdravstvena regulatorna agencija (ANVISA) navela je da je 28-godišnji Joao Pedro Feitosa, volonter brazilskog porijekla, koji je učestvovao u Oxfordovim kliničkim testovima vakcine protiv koronavirusa, preminuo tokom testiranja. Kandidat za vakcinu "ChAdOx1 nCoV-19", čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem juna.

Anvisa je saopćila da uzrok smrti Feitosa, koji je preminuo 19. oktobra, još nije utvrđen, te da nastavljaju sa istraživanjima i eksperimentima kandidata za vakcinu "ChAdOx1 nCoV-19". Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je da neće kupiti kandidata za vakcinu nazvanog "CoronaVac", koju je razvio Sinavoc Biotech.

Dan nakon što je ministar zdravlja Eduardo Pazuello objavio da će Brazil dobiti 46 miliona doza vakcine "CoronaVac", Bolsonaro je rekao: "Nećemo kupovati kineske vakcine." U Brazilu sa 211 miliona stanovnika, koji je nakon SAD-a najviše pogođen epidemijom COVID-19, preminulo je 154.837 ljudi, a zaraza je utvrđena kod 5.273.954 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.