open-navfaktor-logo
search
Odlikovan za hrabrost
Preminuo je legendarni diverzant velikog duha Mirsad Mizdrak
Preminuo je nosilac najvećeg ratnog priznanja "Srebrena policijska značka" Mirsad Mizdrak zvani Šaraf, saopćio je Savez UDNRP "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka".
18.06.2020. u 16:02
get url
text

Mizdrak je rođen 31. maja 1960. godine u Trnovu, organizator je otpora i član Patriotske lige od njenog osnivanja. Kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RBiH učestvovao je u organizaciji otpora od brutalne agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Šaraf je legendarni diverzant velikog duha, izrastao iz naroda i omiljen kod svojih saboraca, a obnašao je dužnosti komandira diverzanata SJB Trnovo te komandira diverzanata TO BiH. Tokom agresije ranjavan je više puta.

Za ukupan doprinos organizaciji i pružanju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu te izuzetno iskazanu hrabrost i požrtvovanje odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Srebrena policijska značka" kao pripadnik MUP-a RBiH.

Među saborcima će ostati vječno zapamćena njegova neizmjerna hrabrost i umijeće koje je ispoljavao u svim akcijama na Bjelašničko-treskavičkom platou, kao i njegov vedri duh koji je krasio ovog bosanskog gaziju i u najtežim životnim trenucima.

- Otišao je naš Šaraf, na put pravednih, odsvirao je svoju posljednju notu na harmonici koju je toliko volio. Nama njegovim saborcima ostavio je sjećanja, a generacijama koje dolaze slobodu. Gazijo, neka ti je vječni rahmet - naveli su njegovi saborci iz Saveza.

Dženaza će se obaviti u petak 19. juna nakon ikindije namaza (17.15 sati) u selu Gračanica, općina Trnovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.