open-navfaktor-logo
search
In memoriam
Preminuo je književnik Josip Osti: Ostavio je vječito prijateljstvo
Bosanskohercegovački i slovenački književnik Josip Osti preminuo je u 77. godini života, saopćilo je Društvo bosanskohercegovačkog i slovenačkog prijateljstva "Ljiljan" na svojoj Facebook stranici.
27.06.2021. u 13:50
get url
text
Josip Osti

- Sa velikom tugom obavještavamo vas da je nas je napustio naš veliki prijatelj Josip Osti. Na bolji svijet je preselio, ali kod svih nas ostavio vječito prijateljstvo, svoju pozitivnu energiju i dobrotu koja će skupa sa nama živjeti vječno. Iskreno saučešče porodici i ostalim prijateljima i poznanicima. Uvijek ćeš ostati u našim srcima! - navedeno je u objavi.

Josip Osti, pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 1945. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu.

Bio je urednik kulture studentskog lista Naši dani, urednik u izdavačkoj kući Veselin Masleša, sekretar podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, sekretar Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, predsjednik udruženja književnih prevodilaca BiH, te lektor/korektor u izdavačkoj kući Svjetlost. Živio je kao slobodni umjetnik ili, kako je volio reći, od ljubavi i od onog što napiše i prevede, u Sloveniji, piše Wikipedia.

Knjige su mu prevedene na slovenački, italijanski, češki, engleski, poljski, turski, makedonski i bugarski jezik. Preveo je više od 70 knjiga i 15 drama slovenačkih autora.

Osim ranijih nagrada za prijevode, u Sloveniji je, u proteklih deset godina, nagrađen Nagradom Zlata ptica (1992), Međunarodnom književnom nagradom Vilenica (1994), plaketom grada Ljubljane (1997), Veronikinom nagradom (1999) Župančičevom nagradom (2000), međunarodnim priznanjem za poeziju “Scritture di Frontiera” (Trst, 2005), Jenkovom nagradom (2006) i nagradom izdavačke kuće Bosanska riječ iz Tuzle (2007).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.