open-navfaktor-logo
search
Nakon teške bolesti
Preminuo je Haf, autor nekrunisane himne bh. prijestolnice - "Sarajevo, ljubavi moja"
Nakon duge i teške bolesti, u 83. godini, jučer je preminuo svestrani umjetnik Alija Hafizović Haf. 
16.05.2023. u 13:56
get url
text

Autor je kultnih karikaturalnih portreta "Sarajlije", koji su nastali sedamdesetih godina, kada se na tadašnjem JRT-u emitirao kviz "Sedam zamki". Kako je ova emisija realizirana iz tri studija - Beograd, Sarajevo i Zagreb, urednik Mile Pećanac želio je da Sarajevo ponudi nešto originalno pa je predložio Hafu da portretira goste.

Izlagao je na više od šezdeset grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu i Turskoj. Napisao je i biografiju "Multigrafija", koja sadrži neke od najvažnijih trenutaka iz njegovog života, gdje je pisao o svojoj bogatoj karijeri.

Osim toga, bavio se i novinarstvom, reditelj je i nekoliko pozorišnih djela i radijskih i televizijskih drama. Međutim, mnogi ljudi će ga pamtiti kao jednog od osnivača i prvog pjevača legendarne grupe "Indexi".

Autor je i brojnih tekstova, a njegovi stihovi za legendarnu pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja" koja je objavljena 1976. godine u izvedbi Kemala Montena postala je nezvanična himna glavnog grada BiH, koju i danas svi pamte.

Bilo je to 1976. godine. Monteno je telefonom pozvao Hafa i rekao: "Haf, hajde, molim te, da mi nešto uradiš, da mi napišeš riječi za jednu pjesmu".

Odgovorio mu je da to nikada nije radio, no Kemo je bio uporan: "Ma, šta to ima veze, ti si bio pjevač i pišeš, pa ti možeš to dvoje sigurno spojiti".

Haf je popustio pod "pritiskom" prijatelja i pitao ga o čemu se radi, na šta je on odgovorio: "Ja sam skontao jednu pjesmu, zvat će se "Sarajevo, ljubavi moja". Imam melodiju, a ti samo popuni ono što je prazno". A tako je i bilo...

Bio je autor i drugih značajnih pjesama Kemala Montena kao što su "Napiši jednu ljubavnu", "Doli Bel", "Vrijeme kiša" i "Zvoni jednom".

Alija Hafizović Haf rođen je 1940. godine u Sarajevu, gdje je završio Višu pedagošku školu - Odsjek likovna umjetnost na Univerzitetu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.