open-navfaktor-logo
search
Tužna vijest
Preminuo Ivica Valenta Bulaja: Travničani se opraštaju od svoje urbane legende
Travničani se na društvenim mrežama opraštaju od Ivice Valente koji je preminuo u vezirskom gradu, a bio je poznat po nadimku Bulaja.
29.09.2020. u 14:51
get url
text

Bulaja je bio omiljen u Travniku, a svojom pojavom, svirkom i pjesmom uvijek je mamio osmijeh prolaznika.

- Vrijeme hipi pokreta donijelo je u Travnik, ali i cijeli svijet jedan novi način života i razmišljanja. Ustvari, bio je to otpor prema ratu u Vijetnamu pod parolom „vodimo ljubav, a ne rat“. Umjetnici, posebno slikari, kipari, muzičari podržali su ovaj pokret koji se širio svijetom poput paukove mreže. Nas nekolicina u Travniku također smo se priključili ovome pokretu. Izrađivali smo nakit i prodavali, oblačili se u šarenu odjeću, puštali dugu kosu i bradu, živjeli u tzv. komunama. U selu Vlahovići podno Vlašića imali smo kuću - hipi komunu u kojoj smo živjeli kao pripadnici tog pokreta. Bili smo vegetarijanci deset godina, izrađivali nakit i prodavali po Jadranskoj obali – rekao je Ivica Valenta u razgovoru za Anadoliju u martu 2017. godine.

Ivica je bio prepoznatljiv po svom biciklu s prikolicom na kojoj se nalazi pojačalo i sa kojom je putovao po Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj... Bio je veliki prijatelj legendarnog pjevača Seida Memića Vajte. Zanimljivo je da Bulaja nije imao nijedan dan radnog staža, a početkom 2017. godine od države je dobio socijalnu pomoć i besplatno zdravstveno osiguranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.