open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Preminuo Ivica Marković, optužen za ratni zločin na području Stoca
Markoviću se sudilo zajedno s Miletom Pažinom, a optužnica ih je teretila da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca
25.07.2019. u 14:49
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine je postupak protiv Ivice Markovića, optuženog za ratni zločin počinjen na području Stoca, obustavio zbog njegove smrti, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog suda su za BIRN BiH potvrdili da su zaprimili izvod iz matične knjige umrlih za optuženog, prema kojem je Marković preminuo početkom jula ove godine.

- S obzirom na to da je u toku krivičnog postupka ustanovljeno da je optuženi umro, Sud je donio odluku da se postupak protiv optuženog Ivice Markovića obustavlja, dok se u odnosu na ostala optužena lica postupak nastavlja voditi - navedeno je iz Suda.

Markoviću se sudilo zajedno s Miletom Pažinom, a optužnica ih je teretila da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u ljeto 1993. hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U ovom predmetu sudi se i bivšim pripadnicima HVO-a Vidu i Josipu Krešiću, kojima se na teret stavlja da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.