open-navfaktor-logo
search
U 75. godini
Preminuo dugogodišnji filmski i televizijski snimatelj Hakija Topić
U 75. godini preminuo je filmski i televizijski snimatelj Hakija Topić.
19.06.2022. u 21:36
get url
text

Kameri je dao više od 45 godina svoga života i uvijek nesebično obučavao mlade kadrove.

Hakija Topić, televizijski i filmski snimatelj, zaposlio se u nekadašnjoj Radio televiziji Sarajevo 1974. godine. Vrijedno učeći i radeći na svojim oštrim okom za prekrasne kadrove uspio je postao jedan od najprepznatljivih snimateljskih imena u BiH.

Uporedo sa svojim televizijskim i filmskih radom uvijek je rado obučavao nove ne samo snimatelje nego je nesebično dijelio svoje iskustvo i ogromno znanje sa mladim novinarima. Hakija Topić nije bio samo snimatelj, on je svojom kamerom kadrirajući svaki kadar, bilo za film ili televizijski prilog, unosio sebe i davao svoj pečat.

Skoro da ne postoji reditelj, glumac ili novinar u Sarajevu koji nije poznavao Hakiju, rado radio sa njim, razmjenjivao iskustva. Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

Bio je član Udruženja filmskih radnika. Ostat će upamćen kao vrstan profesionalac, vrijedan i predan poslu, ali prije svega kao čovjek koji je uvijek spreman pomoći.

Dženaza Hakiji Topiću bit će sutra u 14 sati na mezarju Grlića brdo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.