open-navfaktor-logo
search
U 51. godini
Preminuo bivši bokserski prvak i reprezentativac Bosne i Hercegovine
U Sarajevu je danas, u 51. godini, prestalo kucati srce nekadašnjeg bokserskog reprezentativca Bosne i Hercegovine Muhameda Jeleča.
05.08.2020. u 22:02
get url
text

Član Bokserskog kluba Željezničar bio je jedan od najboljih boksera ovog sarajevskog kluba s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su Plavi bio među najjačim bokserskim kolektivima u bivšoj Jugoslaviji.

Hamo, kako su ga odmilja zvali, u Želju je stigao iz "Sivog doma" u Zemunu, odnosno Doma za siročad i djecu bez roditeljskog staranja.

Hrabrim načinom boksanja često je na noge dizao gledaoce i ljubitelje boksa u Skenderiji, ali i drugim dvoranama širom bivše države.

Jeleč je bio višestruki prvak Bosne i Hercegovine, dok je u dva navrata bio trećeplasirani na pojedinačnom prvenstvu SFR Jugoslavije.

Jeleč je na brojnim takmičenjima nosio zastavu Bosne i Hercegovine

Kao reprezentativac Jugoslavije učestvovao je na velikom broju prestižnih međunarodnih turnira, a na Evropskom prvenstvu koje je 1993. godine održano u Bursi nosio je zastavu Bosne i Hercegovine.

Jeleč je bio omiljen među boksersima i sportstima, a njegova smrt pogodila je brojne sportske radnike, ljubitelje boksa, nekadašnje klupske i reprezentativne kolege.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.