open-navfaktor-logo
search
Tuga na Pecari
Preminuo Anto-Tonćo Banožić, najbolja desetka u historiji NK Široki Brijeg
U 74. godini preminuo je Anto-Tonćo Banožić, legenda Pecare i NK Široki Brijeg (nekadašnja Mladost).
21.12.2020. u 17:57
get url
text

Banožić je bio, kako su ga opisali iz Širokog Brijega, najbolja desetka u historiji kluba.

- U ponedjeljak, 21. decembra u 74. godini života napustio nas je Anto-Tonćo Banožić - Bane, legendarna desetka nekadašnje Mladosti (današnji NK Široki Brijeg) s kraja šezdesetih i iz prve polovine sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Bane je bio sjajan tehničar, pravi kreativac i ponajbolja desetka u historiji kluba. Bio je član čuvene ekipe koja je pod vodstvom trenera Franje Džidića "pomela" konkurenciju i ostvarila veliki uspjeh, došavši na prag plasmana u Drugu ligu Jugoslavije u sezoni 1972/73.

Mlađi je brat Ivice Banožića, prvog Širokobriježanina u dresu GNK Dinamo Zagreb, te dobitnik posebnog priznanja za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju širokobriješkog sporta koje mu je 2014. godine dodijelio Sportski savez Široki Brijeg.

Posljednji ispraćaj dragog nam Bane bit će u utorak, 22. decembra ispred Gradske mrtvačnice u Širokom Brijegu u 14 sati, a pokop će biti obavljen na groblju Mekovac.

Dragom Bani pokoj vječni, a porodici, prijateljima i bivšim saigračima najdublje saučešće od njegovog voljenog kluba - saopćeno je sa Pecare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.