open-navfaktor-logo
search
Odlazak heroine
Preminula Saja Ćorić: Bila je veliki borac za istinu i pravdu
Svjedočila je protiv Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića govoreći o torturama kroz koje su prolazili civili zatočeni u logoru Vojno
27.12.2019. u 18:06
get url
text
Saja Ćorić i Kmetaš

Nakon teške bolesti danas je u 63. godini preminula Saja Ćorić, bivša predsjednica Udruženja „Sumeja Gerc“ , koje se brinulo o žrtvama silovanja i ostalih oblika zlostavljanja žena.  Ćorić je bivša zatočenica logora Vojno kod Mostara, žrtva višemjesečnih mučenja u tom logora.

Svjedočila je protiv Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića govoreći o torturama kroz koje su prolazili civili zatočeni u logoru Vojno. Bila je svjedok Tužilaštva u Hagu, protiv čelnika tzv. HZHB. Bila je veliki borac za istinu i pravdu.

- Izgubili smo jednoga velikog, plemenitog borca za istinu i pravdu. Nije joj bilo teško da ode milion puta da svjedoči, da bi se istina o ratnim zločinima, koliko-toliko dokazala.Bila je dosta puta napadana i osuđivana od strane mnogih, zastrašivana.


Savjetovali su joj da sve pusti, no ona se do posljednjeg daha borila, da istina izađe na vidjelo te kako se nikada i nikome ne bi ponovilo ono što se desilo njoj i nama, žrtvama- kazao je predsjednik Saveza logoraša HNK Suljo Kmetaš, s kojim je usko sarađivala u borbi za pravdu i istinu o ratnim zločinima u i oko Mostara.

Istraživala je sve ostale zločine počinjene na području Hercegovine od strane HVO-a i Vojske RS-a.

- Skupa smo radili i skupljali dokumentaciju, ali nismo uspjeli da zločini u Nevesinju uđu u predmet Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Bilo joj je strašno teško, jer je mnogo nevinih ljudi stradalo, a niko nije odgovarao za te zločine- dodao je Kmetaš, uz napomenu da se malo ko zalagao za žrtve kao ona.

- Jedan dio mene je otrgnut. Čisto sumnjam da ću ikada više imati takvog saradnika. Teško je, ali moramo dalje. Mi koji smo ostali, moramo da nastavimo njenim put, kako se zlo ne bi desilo više nikome i nikada- poručio je Kmetaš.

Cijeli svoj život posvetila je dokazivanju zločina koje je proživjela skupa sa mnogim Bošnjacima u logoru Vojno. U svojoj borbi istrajala je do kraja.  Inače,Saja je i sestra bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Mostara – Murata Ćorića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.