open-navfaktor-logo
search
30 godina od pogibije
Premijerno prikazan film o heroju Safetu Hadžiću: Među prvima je shvatio šta se dešava
U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održana je akademija posvećena heroju odbrambeno - oslobodilačkog rata, rahmetli Safetu Hadžiću, na kojoj je premijerno prikazan dokumentarno - igrani film "Za nju vrijedi umrijeti", rediteljice i scenaristice Lejle Zvizdić.
18.04.2022. u 22:46
get url
text
Šefik Džaferović i Željko Komšić na premijeri

Film, kojeg je publika ispratila dugim aplauzom, snimljen je povodom 30. godišnjice pogibije brigadnog generala Safeta Hadžića, heroja odbrambeno - oslobodilačkog rata 92-95 i dobitnika najvećeg ratnog priznanja - Zlatni ljiljan.

Premijeri, u punoj sali, prisustvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, predstavnici boračkih udruženja, ratnih vojnih invalida, članovi porodice rahmetli Safeta Hadžića, prijatelji i komšije.

VEZANI TEKST - Lejla Zvizdić o filmu "Za nju vrijedi umrijeti": Praviti dokumentarac o Safetu Hadžiću veliki je izazov

Tog 18. aprila 1992. godine Safet Hadžić je poginuo u herojskoj akciji "Pretis" u Vogošći, prilikom izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava, koja su bila prijeko potrebna za odbranu Sarajeva. U akciji su živote izgubili i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

- Od devet heroja odbrambenog rata Općina Novi Grad ima dvojicu, to su Safet Hadžić i Safet Zajko - rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Govoreći o rahmetli Safetu Hadžiću, Efendić je kazao da je on među prvima shvatio šta se dešava i šta će se dešavati devedesetih godina prošlog vijeka u BiH.

- Možda je najvažnija njegova uloga bila u tome što je doprinio tome da se organizira narod na prostoru Novog Grada i Sarajeva, kroz TO, ali i na druge načine kako bi se pripremili za odbranu od agresora. Njegova borba je trajala još od 1983.godine, od "Sarajevskog procesa" i svega onoga što se tada dešavalo u BiH - dodao je Efendić.

Lejla Zvizdić je istakla da je film važan dokument i svjedok jednog vremena.

- Zbog položenih života za ovu zemlju mi danas nemamo pravo na šutnju i zaborav, a nove generacije na neznanje, a i to je naša odgovornost - dodala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.