open-navfaktor-logo
search
Srbija
Premijerka Srbije izjavila kako "odljev mozgova može biti i dobar"
Premijerka Srbije Ana Brnabić jučer je u Berlinu nakon sastanka s direktorom Ureda Američke razvojne agencije (DFC) John Jovanovićem, na kojem su razgovarali o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli ostvariti suradnju, kako odljev mozgova može biti i pozitivna stvar.
13.10.2020. u 11:36
get url
text

- Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odljevu mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova pređe u cirkulaciju mozgova - kazala je premijerka.

Kako piše portal Nova.rs, dobro je poznata činjenica da Srbija prednjači u odljevu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje.

Troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde eura godišnje, pokazalo je istraživanje "Troškovi emigracije mladih iz Srbije", koje je proveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), uz podršku Westminster zaklade za demokratiju, objavljeno prošle godine.

Izjava premijerke Brnabić, mandatarka Vlade u budućem sazivu, izazvala je lavinu kritika i podsmijeha na društvenim mrežama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.