open-navfaktor-logo
search
Donja Gradina
Premijerka Srbije Brnabić: Jedina podjela neka bude na ljude i neljude
Za nevjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jesenovac, a veličaju Bleiburg i upravo zbog toga osnovna ljudskost nalaže da podignemo svoj glas, bez obzira koje smo vjere ili nacije, gdje smo rođeni i kako se i da li krstimo, poručila je Brnabić
05.05.2019. u 17:02
get url
text

 Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Donjoj Gradini da će se uložiti veliki napori kako bi se njegovalo sjećanje na žrtve u Jasenovcu tokom NDH-a te obnovio i izgradio memorijalni kompleks u znak poštovanja prema njima.

Svakog dana, kako je navela, mora se insistirati na istini o Jasenovcu, baš kao što se insistira na istini o Auschwitzu.

-Zahtijevamo od vlasti država članica Evropske unije (EU) da ne dozvole neonacističke proslave sljedbenika ustaškog pokreta, jer je EU nastala na temeljima antifaštističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma. Fašizam je fašizam, bez obzira da li je 1941. ili 2019. Isti je bio i tada i danas. Isti je karakter veličanja ustaškog pokreta i tada i danas, zato što je ista ideologija i isti cilj i ista je opasnost kao i prije nekoliko decenija - rekla je Brnabić u povodu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

Istakla je i da su u Donjoj Gradini stradali Srbi, Jevreji, Romi i nevine žrtve, žene i djeca...

-Razni i ljudi i sistemi pokušavali su na razne načine da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, od kojih je Gradina najveća masovna grobnica...-  rekla je ona.

Tvrdi da se pokušava da relativizuje karakter NDH, "kao jedne od najužasnijih tvorenija nacističkih vlasti u Evropi tog vremena".

-Za nevjerovati je, ali živimo u vrijeme kada mnogi umanjuju Jesenovac, a veličaju Bleiburg i upravo zbog toga osnovna ljudskost nalaže da podignemo svoj glas, bez obzira koje smo vjere ili nacije, gdje smo rođeni i kako se i da li krstimo. Kako smo uopšte došli do toga da je pitanje pozdrava 'Za dom spremni' nešto na šta nam odgovor treba da daju nekakve komisije. Pitajte one malobrojne koji su preživjeli taj pozdrav kako se osjećaju kada ga ponovo čuju nakon nekoliko decenija, da li im se sledi krv u žilama i da li oni koji ga danas izgovaraju znaju kako se osjećaju svi oni koji ga čuju i da li oni koji pred svim tim šute znaju šta rade i šta dozvoljavaju – rekla je Brnabić u svom govoru.

Dodala je da jedina podjela među ljudima treba da bude - na ljude i na neljude.

Obilježavanje u Donjoj Gradini organizovale su vlade Republike Srpske i Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.