open-navfaktor-logo
search
Posjeta Turskoj
Premijerka BPK Aida Obuća na Međunarodnom forumu žena liderica
Učešće na forumu, koji ima za cilj okupljanje žena liderica iz svih društvenih sfera života, te uspostavljanje komunikacije između učesnika na međunarodnoj i lokalnoj platformi, uzele su učesnice iz 18 zemalja svijeta
12.12.2019. u 19:09
get url
text
Emine Erdogan i Aida Obuća

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, u Ankari se u periodu od 11. do 12. decembra održava Međunarodni forum žena - liderica.

Učešće na forumu, koji ima za cilj okupljanje žena liderica iz svih društvenih sfera života, te uspostavljanje komunikacije između učesnika na međunarodnoj i lokalnoj platformi, uzele su učesnice iz 18 zemalja svijeta, a Bosnu i Hercegovinu predstavlja premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća, koja je panelista i prvi i drugi dan foruma.

Akcenat se stavlja na učešće žena u političkom životu, na njihova dosadašnja dostignuća, prepreke sa kojim se susreću kako bi došle na tu poziciju.

{$galerijaFotografija}

BPK svijetao je primjer ravnopravnosti žena kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti. To je u svom izlaganju istaknula premijerka Aida Obuća.

- Glas žena u svim granama vlasti će se čuti samo ako ih bude više, a to se može postići samo podrškom, zajedničkim radom i stalnim učenjem. Žene trebaju da se drže zajedno, da osnivaju asocijacije žena, organizacije žena radi zajedničkog druženja i političkog djelovanja, da se zalažu za bolji i aktivniji angažman žena u politici. Tako će imati i podršku muškaraca, a samim tim i za kvalitetniji život žena u čitavom društvu – kazala je Obuća.

Bez obzira na stereotipe, bez obzira na to što se prednost daje muškarcima i što se žene nalaze u diskriminirajućem položaju, one, dodala je Obuća, itekako mogu da učestvuju u politici, da svojim trudom, radom i zalaganjem doprinesu cijeloj zajednici, da se istaknu iznad svih drugih lidera i dosegnu sami vrh.

- Žene moraju biti mnogo hrabrije i uključiti se više u politička i javna dešavanja. Žene mogu. Žene hoće i ženama se treba dati prilika. Tako da se može reći da je BPK probio "stakleni“ zid" – istaknula je.

Tokom Međnarodnog foruma, Obuća se sastala i sa prvom damom Turske Eminom Erdogan, s kojom je razgovarala o učešću žena u političkom životu, većoj participaciji kao i projektima koji se realiziraju na području BPK Goražde.

Premijerka BPK Aida Obuća na Međunarodnom forumu žena - liderki, 12. decembar 2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.