Premijera predstave sredinom aprila u Tuzli: Ermin Sijamija igrat će Zmaja od Bosne

objavljeno: 20.01.2018. u 13:29

Pozorišna predstava Zmaj od Bosne, koju realizira Udruženje Zmajevo srce, bit će sredinom aprila premijerno izvedena u Tuzli.

Glumačku ekipu čine poznata glumačka imena iz BiH i Hrvatske, režiju potpisuje Slavenko Saletović iz Beograda, a tekst Elvis Ljajić.

Glavna uloga pripala je poznatom bh. glumcu Erminu Sijamiji, koji je rekao da je sa radošću prihvatio priliku da igra jednu od najvećih historijskih ličnosti koje je ova zemlja imala.

- Uvijek je pravi momenat da se radi Zmaj od Bosne, jer evo 183 godine traje ta borba za automomiju Bosne. Koliko god se zvala Republika BiH, država BiH, uvijek ima nekih problema koji su iznutra, ali još više onih koji ovu zemlju uništavaju izvana. Koliko će predstava doprinijeti da se ljudi osvijeste i da shvate jednostavne shvate da Bosna mora da živi... Inače, ćemo se još 183 godine boriti za automomiju. Bolje je da prije shvatimo da se Bosna ne može dijeliti i parčati, da ne mogu svađati ljude u BiH. To je ono za šta se Zmaj od Bosne borio - rekao je danas Ermin Sijamija.

Izvršni realizator projekta je Agencija Kreativa marketing iz Tuzle, a zamisao je da nakon tuzle predstava gostuje u svim gradovima BiH, od Bijeljine, Banje Luke, Bihaća, do Mostara, Trebinja...

- Plan nam je i da dogovorimo da se predstava odigra i za učenike srednjih škola u svim gradovima u kojima bude gostovala - kaže Omer Isović iz Kreativa marketinga.

Pisac teksta Elvis Ljajić kaže da je predstava utemeljena na poznatim historijskim činjenicama, ali kraj drame nije potpuni historijski, jer se i ne zna kako je Husein-kapetan Gradaščević skončao.

U predstavi igraju i Tuzlak Zijad Gračić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Anica Kovačević iz zagrebačkog pozorišta Gavella, Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS-a... Pored gostiju, ansambl čine i tuzlanski glumci Nenad Tomić, Siniša Udovičić, Irfan Kasumović, Feđa Zahirović, Nina Terzić, Hasan Sušić, Mirza Ćatibušić...

Probe u Tuzli počinju u drugoj polovini februara, a tada će biti poznat i tačan datum premijere.