Premijera: "Narodna drama" 27. januara u SARTR-u

objavljeno: 19.01.2018. u 17:59

U subotu, 27. januara u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra premijerno će biti izvedena predstava "Narodna drama", autorice Olge Dimitrijević, a u režiji Bobana Skerlića.

"Narodna drama" govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas.

- Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Forma i jezik "Narodne drame" veoma su inspirativni za rad sa glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujica poezije, te muzičkog narativa- istakli sui z SARTR-a.

U predstavi igraju: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović- Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš- Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

- U samom komadu sam pokušala da govorim o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu i u tim različitim odnosima volimo. Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve I feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme kod nas u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mejnstrim odrednica, i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom I kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu- kazala je Dimitrijević.

Reprizna igranja su u nedjelju, 28. i srijedu 31. januara.