open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Premijer Tulumović: Ovo je utakmica Mirsada Kukića i Jasmina Imamovića
Prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu je završen i vrlo brzo će se naći pred Vladom TK, potvrdio je za Faktor ministar finansija Suad Mustajbašić.
17.12.2020. u 12:43
get url
text

Nacrt budžeta, koji je ranije usvojila Vlada TK, povučen je iz skupštinske procedure, a odlučeno je da se Budžet usvaja po skraćenoj proceduri, pa je Ministarstvo finansija pristupilo izradi prijedloga.

Prijedlog budžeta

- Prijedlog budžeta bit će na Vladi TK već sutra, najdalje u ponedjeljak - rekao je za Faktor Mustajbašić.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović rekao je da će ostati dovoljno vremena da Budžet TK za narednu godinu bude usvojen do kraja godine.

- Ukoliko bismo imali privremeno finansiranje, svi budžetski korisnici, odnosno zaposleni u obrazovanju, MUP-u i državni službenici, imali bi manju plaću za šest i po posto. Ne bi bilo finansiranja za boračku populaciju mlađu od 57 godina, odnosno naknade po osnovu učešća u ratu. Zbog toga očekujemo da će i opozicija podržati Prijedlog budžeta - kaže premijer Tulumović.

Podsjećamo, jučer je održana hitna sjednica Skupštine TK na kojoj je bila planirana smjena Vlade TK. Smjena nije uspjela jer je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali je postalo evidentno da aktuelna Vlada TK više nema podršku skupštinske većine.

Trenutno su u TK u poziciji SDA, DF, SD BiH i SBiH, koji imaju ukupno 17 zastupnika u Skupštini. Opozicija su još SDP, PDA i Naša stranka, a SBB je odlučio napustiti poziciju i podržati smjenu Vlade TK i imenovanje nove, tako da stranke okupljeno oko SDP-a i PDA sada imaju 18 zastupnika, što je minimalna većina.

Eksperti i interesi

- Ovo što je jučer pokušano neka ide svojim tokom. To je utakmica Mirsada Kukića i Jasmina Imamovića, koji su govorili da nikada neće zajedno, ali se pokazalo da hoće kada je u pitanju čuvanje nekih stvari da ne izađu na vidjelo. Na UKC-u Tuzla bili su podijelili direktorske pozicije, već su ljudi čekali da sjednu u fotelje - kaže premijer Tulumović, koji je prije imenovanja bio dugogodišnji načelnik Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Mandatar za sastav nove Vlade TK trebao bi biti Kadrija Hodžić, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

- Mi smo krenuli otvarati kanton prema FBiH, putem putne komunikacije, ozbiljno krenuli u priču u vezi s promjenom raspodjele prihoda među kantonima, a to nekima ovdje ne odgovora. Sada se spominje ekspertna vlada, šta to uopće znači. Evo ja sam te "eksperte" s Ekonomskog fakulteta u Tuzli na početku pandemije pozvao. Tri puta su bili kod mene, među njima je bio i profesor Kadrija Hodžić, do danas nisu napisali niti jedno slovo o ekonomskim mjerama, a molili smo ih da to urade i ako treba da platimo - kaže Tulumović.

Budžet Tuzlanskog kantona će se naći pred skupštinskim zastupnicima do kraja godine jer je ostalo sasvim dovoljno vremena da predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, nakon što Prijedlog usvoji Vlada, sazove Kolegij, a potom i zakaže sjednicu. Hoće li interes građana biti važniji od političkih podjela, vidjet ćemo na sjednici Skupštine TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.