open-navfaktor-logo
search
Poplave u TK
Premijer Tulumović iz izolacije prati situaciju: Sve što imamo u rezervi aktivirat ćemo za pomoć
Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović nalazi se u izolaciji zbog kontakta sa zaraženim koronavirusom, ali telefonski prati situaciju vezanu za poplave i klizišta, koji su najmnogoljudniji kanton pogodili u protekla dva dana.
23.06.2020. u 18:37
get url
text

Zbog obilnih kišnih padavina koje su izazvale poplave i klizišta u posljednja dva dana stanje prirodne nesreće proglašeno je u Sapni, Tuzli, Kladnju, Živinicama, Čeliću i Kalesiji. Prije desteak dana ista odluka u Gradačcu je donesena zbog šteta koje je izazvao grad, a potom i zbog olujnog nevremena u Lukavcu. Općine u kojima nije proglašeno stanje prirodne nesreće poput Gračanice, Srebrenika i Banovića također su pretrpjele velike štete.

- Svoje ovlasti sam prenio na zamjenika premijera, ministra finansija Suada Mustajbašića, ali sam zamolio da se sastane Krizni štab i snime situaciju na terenu. Sve što imamo sredstava u rezervi ćemo aktivirati da pomognemo ljudima. Nemam još uvijek finansijske pokazatelje, ali sam tražio da se to pripremi, da vidimo koliko možemo izdvojiti - kaže Tulumović za Faktor.

On ističe da se neće štedjeti na pomoći, kao što se nije štedjelo prilikom nabavke zaštitne medicinske opreme tokom pandemije koronavirusa.

- Ostatak sredstava koje imamo izdvojit ćemo da pomognemo, bez obzira što je tek sredina godine. Prema informacijama koje imamo nije bilo većih šteta preduzećima, uglavnom se radi o šteti koji su pretrpjeli građani - navodi premijer TK, koji ističe da poplave jednim dijelom dešavaju i zbog toga "što ne vodimo računa o našoj zemlji".

"Ne vodimo računa o rijekama, smetljištima i imamo pogrešan pristup prema prirodi", navodi Tulumović i ističe da neki naši ljudi "ne vole našu zemlju i njenu prirodu, a onda se priroda buni i dešavaju se ovakve poplave".

- Mi ne učimo iz prethodnih nesreća. U TK nikada nismo imali robne rezerve, ove godine smo prvi put za te namjene izdvojili 500 hiljada KM - kaže premijer TK.

Tulumović je u izolaciji jer je boravio u Živinicama 19. juna, prilikom posjete člana predsjedništva BiH Željka Komšića. Dan kasnije utvrđeno je da je predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić pozitivan na COVID-19.

Nakanadno je utvrđeno da je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković zaražen koronavirusom, a Tulumović kaže da je odgovoran potez s njegove strane, prije svega kao ljekara, bio da ode u izolaciju i nakon određenog vremena bude testiran na koronavirus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.