open-navfaktor-logo
search
Iskorak
Premijer TK Halilagić: Imamo 20 mjera za realizaciju do kraja godine
Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić (SDA) predstavio je 20 mjera koje njegova vlada namjerava realizirati u ovoj godini. Rok za realizaciju pet mjera je 30. juni, za njih šest 30. septembar, a preostalih devet planirano je da bude urađeno do kraja ove godine.
19.04.2023. u 07:52
get url
text
Irfan Halilagić

- Nastavit ćemo raditi po uzoru na prošlu godinu, imat ćemo kratkoročne ciljeve i one koji se odnose na cijeli mandat. U ekspozeu premijera bilo je 10 mjera za ovu godinu i rečeno je da ćemo ih razraditi i tako smo došli na broj od 20 konkretnih stvari i to je iskorak u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 18 mjera za realizaciju - rekao je Halilagić.

Ukidanje premije zdravstvenog osiguranja i milion maraka podrške naučno-istraživačkom radu su dvije mjere koje su već realizirane. Do 30. juna planirano je uvođenje egzistencijalne naknade za supruge umrlih boraca, jednokratna pomoć maturantima u pripremi za maturu te izrada i stavljanje u funkciju registra podataka o nositeljima javnih funkcija u TK i njihovoj imovini.

- Odredili smo mjere za tri kvartala, dakle za 100 dana rada, pa zatim za 200 i 300 dana. U svakom od navedenih rokova ćemo imati press konferenciju i prezentirati stepen realizacije, a sve će pratiti i vizuelna prezentacija, tako da će građani imati jasan uvid u naš rad - zaključio je Halilagić.

Vlada TK do 30. septembra planira puštanje u rad trećeg gatea na Međunarodnom aerodromu Tuzla, kupovinu zemljišta i projektovanje nove zgrade Policijske uprave Živinice, kupovinu objekta i rješavanje projektne dokumentacije za Policijsku upravu Tuzla, izradu glavnog projekta za Općinski sud u Lukavcu te jednokratnu pomoć penzionerima i besplatne udžbenike za sve osnovce.

Do 31. decembra planirano je pokretanje procedure za uređenje akušerske klinike na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, odnosno uređenje apartmana za porodilje, kao i pokretanje procedure za nabavku mobilnog mamografa. U istom roku planirano je otvaranje Centra za autizam "Meho Sadiković" i Muzičke škole "Čestmir Mirko Dušek" u Tuzli.

Do kraja godine trebalo bi završiti izradu glavnog projekta za zgradu Vlade TK u nekadašnjoj zgradi "Soda so", uraditi projektnu dokumentaciju i projektovanje Kampusa Univerziteta u Tuzli te osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju Urgentnog centra pri UKC-u Tuzla. Također, planiran je nastavak aktivnosti na opremanju policije i isplata naknade porodiljama u iznosu od 996 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.