open-navfaktor-logo
search
Komentirao slučaj ministra
Premijer TK Denijal Tulumović: Ukoliko bih dobio optužnicu, podnio bih ostavku
Nakon potvrđivanja optužnice protiv ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića, javnosti se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, koji je rekao da bi on lično podnio ostavku ukoliko bi imao potvrđenu optužnicu protiv sebe.
14.07.2020. u 13:33
get url
text
Premijer TK Denijal Tulumović

- Ukoliko bih dobio optužnicu, učinio bih onako kako mi moral nalaže. Ja bih odmah podnio ostavku na ovu funkciju - rekao je Tulumović.

Tulumović kaže da nije još dobio nikakvu predstavku od Tužilaštva TK u vezi s optužnicom protiv Brkića te dodaje "da želi da vjeruje u rad tužilačkih i sudskih i institucija TK, koje su doista visoko profesionalne".

- Već sam konsultirao pravnike u Vladi TK i u pravnim aktima nema ništa opisano za ministre i premijera. Ima za uposlene u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i oni se samim podizanjem optužnice suspendiraju s posla - kaže Tulumović.

Dodaje da će u Vladi TK kada dobiju zvaničan dokument Tužilaštva TK sve razmotriti i postupiti shodno zakonskim rješenjima.

- Postoji mogućnost da pozovemo ministra da podnese ostavku, ali on u skladu s važećim zakonima može da ostane kao ministar na toj poziciji - kaže Tulumović.

Brkića optužnica tereti da je u maju 2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da ne zadovoljava uvjete u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima TK jer mu u mandatnom periodu prestaje radni odnos po sili zakona zbog uvjeta za starosnu penziju. Također, postoji osnovana sumnja da je Brkić, navode u Tužilaštvu, svjestan da koristi svoj službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine, više puta protivzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v. d. direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a u vezi s internim preraspoređivanjem većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK.

Premijer Tulumović pozvan je u Tužilaštvo TK i dao je iskaz u sklopu istrage otvorene protiv Brkića.

- Pitali su me da li je s moje strane bilo nekog utjecaja na imenovanja. Lično ni na jedan način nisam utjecao na imenovanje niti na bilo koje kadrovsko rješenje. Ono što predlože strukture, raspravlja se na Vladi i skoro sve odluke su usvojene jednoglasno - rekao je Tulumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.