open-navfaktor-logo
search
Usvojena uredba
Premijer Novalić: Omogućena isplata jednokratne podrške penzionerima 5. augusta
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u ovom bh. entitetu.
16.07.2021. u 14:50
get url
text

Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa penzije za juli 2021. godine korisnicima penzija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, cilj uredbe, kategorije korisnika i izuzeci od isplate, visina iznosa, kao i vremenski okvir isplate.

Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19.

Ukupna sredstva za provođnje ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2021. godinu. Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe.

Iznos od 120 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zagarantovanu penziju (478,91 KM), a iznos od 100 KM korisnicima penzija koji ostvaruju pravo više od zagarantovane penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Novčani iznos koji se isplaćuje prema ovoj uredbi smatra se penzijom, u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te je sastavni dio penzije za juli 2021. godine, a isplatit će se petog augusta 2021. godine.  Za podršku penzionerima osiguran je iznos od 42 miliona KM iz budžeta FBiH za 2021. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručuje da je današnjim usvajanjem Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrške penzionerima u FBiH ispoštovan dogovor postignut s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH održan 24. juna.

- Na ovaj način omogućena je i nesmetana isplata jednokratne finansijske podrške uz isplatu julskih penzija 5. augusta ove godine. I na ovaj način Vlada Federacije BiH još jednom dokazuje da je spremna podržati ovu zaslužnu kategoriju stanovništva u skladu s realnim mogućnostima i bez kršenja zakonskih propisa.

Podsjećam da smo opredijeljeni da održimo stabilnost i redovnost isplata koje su samo dio pozitivnih rezultata penzione reforme koju je ova Vlada provela - kazao je premijer Novalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.