Srijeda, 16.06.2021.
FOTO: Ines Lučić

Premijer Novalić: Nisu nam potrebne mini hidrocentrale, štetne su!

Tehnologija je napredovala, mi ne moramo imati mini hidroelektrane, vjetroelektrane su se toliko razvile, da nam ne treba gradnja mini hidroelektrana, rekao je danas Fadil Novalić, federalni premijer.

Korist u dobijanju struje je nikakva, potcrtao je premijer. 

VEZANI TEKST - Leonardo DiCaprio na Instagramu citira Fadila Novalića

- Isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika. Toliko je tehnologija napredovala u posljednjih godina da mi uopće ne trebamo mini hidroelektrane. Nije više racionalno graditi ni blokove ni mini hidrocentrale, imamo vjetroelektrane koje mijenjaju totalno sve hidrocentrale. Tu je i solarna energija koja je šest puta jefitiniji izvor električne energije - objasnio je Novalić, dodajući da su one štetne za naš okoliš.

Novalić je naglasio da se trebaju mijenjati propisi kojima će se regulisati ovo pitanje na način da ne podržavamo ono što je štetno.

- Mini hidroelektrane zaista mijenjaju život lokalnih zajednica - rekao je premijer. 

Novalić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i ministar prostornog uređenja Josip Martić, te predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije održali su sastanak s predstavnicima Udruženja za spašavanje rijeka. 

Ljepota rijeka je nešto što trebamo ostaviti budućim generacijama - istaknuto danas nakon sastanka, a čiji je fokus bio na štetnim posljedicama izgradnje mini hidroelektrana sa osvrtom na Deklaraciju o zaštiti rijeka koju je ove godine usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta.  

Novalić je kazao da je danas održan značajan sastanak koji je na tragu toga da se počne rješavati značajan društveni problem. Podsjetio je da je krajnji cilj strategije o obnovljivim izvorima energije manje zagađenje.

- Građani i njihova udruženja su primijetili problem koji se odnosi na  MHE. Naše prirode i planine su totalno napadnute - istakao je Novalić.   

Naveo je da su nakon konstruktivnog razgovora sa predstavnicima udruženja došli do zaključka da se mijenja pristup na putu ka zabrane gradnje MHE.

- Mi kao vlada trebamo vidjeti šta možemo uraditi prije parlamenta u smislu određenih pravilnika ili eventulano uredbi.  Potrebno je promijeniti to da ne podržavamo ono što je društveno štetno, a to su MHE, te da se sistemski ide u izmjenu zakonodavstva – dodao je Novalić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je dodala da su i ranije imali sastanke sa predstavnicima ovih nevladinih organizacija, te da su i danas predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju ovog problema.

- Iznimno je važno reći da MHE mijenjaju život zajednica pogotovo lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka, te narušava ruralni razvoj, kao i turističke potencijale - naglasila je Đapo.

Uime udruženja za spašavanje rijeka Lejla Kusturica, direktorica Fondacije "Atelje za društvene promjene", kazala je da se učesnici današnjeg sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti zaokret u pristupu i da se ide ka zabrani takvih projketa.

- Drago nam je da smo pričali o alternativnim rješenjima. Mi jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenergije nije čista energija, stoga solar i vjetar trabaju da budu naš strateški pravac. Idemo u pravcu da prvo usporimo, a onda u konačnici zaustavimo sve one koji na ovaj način žele da koriste naše rijeke – kazala je Kusturica.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh