open-navfaktor-logo
search
Ubrzana isporuka
Premijer najavljuje kraj pandemije: Francuska od danas nudi vakcinu svim odraslim osobama
Francuska je omogućila vakcinaciju protiv virusa odraslima svih uzrasta počev od ponedjeljka, ranije nego što je prvobitno predviđeno, jer su isporuke vakcina ubrzane.
31.05.2021. u 20:39
get url
text

Više od 48 posto odrasle populacije Francuske primilo je barem jednu dozu, a više od 20 posto dvije, prema podacima javnog zdravstva. Nakon sporog početka za koji su krivi birokratija i odgođene isporuke, Francuska je dala više od 36 miliona doza vakcina.

Od ponedjeljka se svi koji imaju više od 18 godina mogu prijaviti za vakcinu. A uskoro bi trebali imati pristup i djeca od 12 do 15 godina, nakon što je prošle sedmice Evropska agencija za lijekove odobrila upotrebu vakcine Pfizer za tu starosnu grupu.

Premijer Jean Castex rekao je u ponedjeljak da se nazire kraj pandemiji, ali upozorio je da ljudi budu na oprezu.

Francuska je registrovala više zaraza virusom nego bilo koja evropska zemlja i više od 109.000 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19, podsjeća AP.

Pacijenti s COVID-19 i dalje zauzimaju više od polovine kreveta za intenzivnu njegu koje je Francuska imala prije pandemije, ali njihov broj već sedmicama opada i zemlja postepeno ponovo otvara svoje restorane, preduzeća i turistička mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.