Bettel je nakon razgovora s predsjednikom Kipra Nicosom Anastasiadesom izjavio da "jednostavno danas reći ne gasu kada znamo da neke zemlje sutra neće imati alternative, je nešto što bismo trebali odvagati".

Naglasio je da bi u ovom trenutku vrhnuski prioritet trebao biti održavanje solidarnosti svih 27 članica bloka da pronađu načine da postanu energertski samoodržive i manje ovisne o energentima iz trećih zemalja.

Kazao je da je jedna od opcija solarna energija, aludirajući na potencijale tog istočnomediteranskog otoka da proizvede više takve energije od Luksemburga.

Anastasiades je izjavio da je rat u Ukrajini preusmjerio pažnju na otkrivene i potencijalne rezerve prirodnog gasa u vodama istočnog Mediterana kod Kipra i drugim lokacijama, kao alternativni izvor energije za Evropu.

Jučer je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala države članice EU da zabrane uvoz nafte iz Rusije i uvedu kaznene mjere ruskim najvećim bankama i velikim emiterima programa u okviru šestog paketa sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini, prenosi AP.