open-navfaktor-logo
search
Zimski "mercato"
Premijer liga (ne)će dobiti na kvalitetu: Ovo su zvučna pojačanja koja su stigla u BiH
Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavlja se danas, poslije više od 80 dana zimske pauze.
25.02.2022. u 12:23
get url
text

Od lidera Zrinjskog do fenjeraša Radnika svi imaju svoje ambicije. Ko će ih na kraju ostvariti, saznat ćemo kada se podvuče crta na kraju prvenstva, otprilike za tri mjeseca.

VEZANI TEKST - Veliko pojačanje Tuzla Cityja može nastupiti protiv Slobode
 

U skladu sa svojim mogućnostima timovi su pojačali igrački kadar i proširili roster. Uglavnom se radi o fudbalerima koji su u datom trenutku bili bez kluba, sa "čistim papirima".

Sudeći po imenima koja su ove zime stigla u bh. elitu, na proljeće bi navijači mogli gledati nešto kvalitetniji fudbal, ukoliko to infrastruktura kao gorući problem dozvoli.

Najzvučnije pojačanje svakako je Emilio Nsue, reprezentativac Ekvatorijalne Gvineje, koji je tokom karijere igrao špansku Primeru, špansku drugu ligu, engleski Premiership i Championship. On se do kraja sezone obavezao na vjernost Tuzla Cityju.

VEZANI TEKST - Haskić: Volio bih nastaviti sa dobrim igrama i golovima, u oktobru sam znao da dolazim u Velež
 

Ako je suditi po pripremnim utakmicama sa izborom napadača, pogodio je i Velež. Nermin Haskić novi je golgeter Rođenih. Radi se o fudbaleru iz Banovića, koji je počeo u Budućnosti, zatim došao u Sarajevo, a onda se otisnuo u inostranstvo. Jedno vrijeme bio je i u Srbiji, a briljirao je u dresu Radničkog iz Niša kada je bio prvi strijelac lige.

Na papiru se najbolje pojačao tim Sarajeva. Nihad Mujakić, Adnan Šećerović, Asmir Suljić, Hamza Čataković, Daniel Avramovski igrači su sa internacionalnim, ali i reprezentativnim iskustvom i definitivno bi trebali pomoći Sarajevu da popravi utisak ostavljen u jesenjem dijelu Premijer lige i ostvari svoje ciljeve. 

U BiH se vratio i Irfan Hadžić, bivši bh. reprezentativac. On će nositi dres Zrinjskog i sa Nemanjom Bilbijom biti prijetnja svim odbranama u prvenstvu.

VEZANI TEKST - Ispunila se želja trenera: Sarajevo dovelo pojačanje vrijedno 900 hiljada eura
 

Željezničar je u krizi, ali uspio je na Grbavicu vratiti Edina Cocalića, defanzivca koji je više od 10 godina igrao u inostranstvu, od Grčke, preko Belgije do Turske. Riječ je o nekadašnjem reprezentativcu BiH. Timu Edisa Mulalića od velike pomoći će biti i prisustvo Semira Štilića, koji je pronašao zajednički jezik s menadžmentom kluba. Trenutno fizički nije na željenom nivou, ali kada bude, kao igrač poteza, sigurno će biti bitna karika Plavih.

VEZANI TEKST - Edin Cocalić o povratku u Želju, internacionalnoj karijeri, porodici i planovima nakon što kopačke okači o klin
 

U domaći fudbal vratio se i Nedim Hadžić, nakon šest mjeseci provedenih u Slaven Belupu. On je došao na posudbu u tuzlansku Slobodu, a s obzirom na to da Tuzlaci imaju problem s efikasnošću, igrač Hadžićevih kvaliteta donijet će dimenziju više u igri.

Proljetni dio prvenstva počet će današnjom utakmicom između Širokog Brijega i Borca na Pecari (16 sati). Od 18 sati u Vrapčićima snage će odmjeriti Velež i Željezničar. Zbog kazni koje odrađuju domaćini dvoboja, utakmice se igraju pred praznim tribinama.

U subotu od 13 sati gradski derbi u Tuzli igraju Sloboda i Tuzla City, a u istom terminu na Policama u Trebinju sastaju se Leotar i Sarajevo.

Lider prvenstva Zrinjski u nedjelju gostuje kod Rudara, a Radnik će dočekati Posušje.

Zrinjski ima 48 bodova, Tuzla City 36, Borac 30, Sarajevo 28, Široki Brijeg 27, Željezničar 26, Sloboda 24, Velež 21, po 16 bodova osvojili su Rudar, Posušje i Leotar, a posljednjeplasirani Radnik na kontu ima 12 bodova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.