open-navfaktor-logo
search
Srbija je prihvatila
Premijer Kurti u Skupštini Kosova: Zajednica se ne može izbeći, ali to neće biti teritorijalna autonomija
Premijer Kosova Albin Kurti podnio je danas Skupštini Kosova izvještaj o sastanku u Ohridu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocijenivši da je postignutim sporazumom Srbija de fakto priznala Kosovo. 
23.03.2023. u 16:48
get url
text
Albin Kurti

Kurti je rekao da EU sporazum, koji je proizašao iz francusko-njemačkog plana, predstavlja prihvatanje Kosova kao ravnopravnog člana, mada je izrazio skepsu prema srbijanskom prihvatanju. Istakao je da prema sporazumu Srbija više ne treba da se protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, niti da blokira put Kosova ka integraciji u Evropsku uniju.

- Trebalo bi da postoji međusobno priznavanje relevantnih državnih dokumenata i simbola, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate. Također ćemo razmenjivati stalne misije, u suštini ambasade sa drugim imenom. Srbija je prihvatila sve navedeno. Ovo je naravno de facto priznanje, ustanovljeno u pisanoj formi i sa nepovratnim statusom sada jer su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države garant njegove vremenske trajnosti - kazao je Kurti.

Premijer Kurti je naveo da Kosovo ne može da izbegne obaveze preuzete iz međunarodnih sporazuma. Kazao je da Zajednica općina sa srpskom većinom na Kosovu nikada neće razmatrati bilo kakav model teritorijalne autonomije, niti će biti van ograničenja koje je postavio svojom odlukom Ustavni sud Kosova. Kada je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu, Kurti je rekao da je preuzeta obaveza da se ozvaniči njen status i zaštite objekti kulturnog nasleđa.

S druge strane, opozicioni poslanici uputili su niz kritika na račun premijera Kurtija zbog sporazuma postignutog u Ohridu.

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da je Kurti od konačnog sporazuma sa priznanjem u centru, prešao na privremeni sporazum sa autonomijom u centru.

- To je sramotna promena, to je predaja reći da bolji tekst nismo mogli imati u ovoj situaciji. Situaciju je pre svega stvorio premijer, nije pala s neba. Pre godinu dana je mogao imati bolji tekst, tekst koji barem ne prihvata nepriznanje od Srbije - istakao je Krasniqi.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku je kazao da je stav Kurtija bio da Zajednica treba da bude deo konačnog sporazuma i da se primeni nakon obostranog priznanja.

- Nije prošlo ni dva mjeseca, aneks sporazuma koji je deklarativno prihvaćen 18. marta u Ohridu, jasno predviđa obavezu strana da odmah počnu razgovore o uspostavljanju posebnih aranžmana za samoupravu srpske zajednice na Kosovu, po ranijim ugovorima, u sporazumu bez priznanja u njemu - kazao je Abdixhiku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri naglasio je da u dogovorenom dokumentu nema međusobnog priznavanja, ali da taj dokument priznaje ima za cilj.

Za razliku od opozicije, šefica poslaničke grupe vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da sporazum koji je postignut između Kosova i Srbije predstavlja potpuni subjektivitet dvije države.

Inače, aneks sporazuma koji je dogovoren u Ohridu, čini sastavni deo sporazuma s kojim su se strane, Kosovo i Srbija, saglasili na sastanku u Briselu 27. februara. Kako se navodi u tekstu aneksa "Kosovo i Srbija se u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove sporazuma i ovog aneksa i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma i ovog aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri".

Sve rasprave u vezi s implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU. Kosovo i Srbija priznaju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz sporazuma, ovog aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i finansijsku pomoć koju dobijaju od EU.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.